Vijf redenen waarom Groningen een geweldige startup-stad is

De afsluiting Startup Weekend 2015
De afsluiting Startup Weekend 2015 © Joost Nuijten/ Innuendo
Groningen is een uitstekende stad voor startups en ondernemers, maar dat dragen de bedrijven en ondernemingen zelf maar weinig uit. Dat wil Founded in Groningen veranderen. En daarom komt het met vijf redenen waarom Groningen een geweldige startup-stad is.
Het platform
werd vorig najaar in het leven geroepen om Groningse startups, bedrijven en ondernemers aan elkaar te verbinden. Startups zijn bedrijfjes die worden opgericht zonder startkapitaal en die snel willen groeien met een product of idee. Een exacte definitie is er eigenlijk niet. In Groningen gaat het vaak om het opzetten van technologische diensten en apps.
Founded in Groningen wil die startups inzicht geven in welke kansen Groningen biedt. Als het even kan, blijven de startups daardoor ook (langer) vanuit Groningen opereren. Koen Atema, een van de drie initiators van Founded in Groningen, vindt dat Groningers trots mogen zijn op hun regio. Dit zijn volgens hem vijf redenen waarom Groningen een geweldige startup stad is:

1. Veel bedrijven in de Fast50

In de bedrijfverkiezing Deloitte Fast 50 wemelt het van de bedrijven uit Stad en ommeland. Het internettelefoniebedrijf Voys (foto) staat er elk jaar in sinds 2012 en Catawiki, dat is gevestigd in Assen maar zich Founded in Groningen voelt, voerde in 2015 zelfs de lijst aan. De veilingsite voor verzamelaars creëert dit jaar 300 banen en haalde 75 miljoen euro aan investeringen binnen.
Nog een paar succesverhalen? De in te huren ethische hackers van HackerOne verzamelden 22,7 miljoen euro aan investeringen en werden door BusinessInsider betiteld als een van de heetste startups om in de gaten te houden. Ook Diagnoptics, Crowdynews, Simplicate, Chordify en de slimme straatverlichting van Tvilight gooien hoge ogen. Voorbeelden voor andere bedrijven in Groningen en de hele wereld.

2. Klaar voor het Internet of Things

Groningen is al klaar voor de toekomst van het Internet of Things, waarin dadelijk elk apparaat verbinding heeft met internet. De provincie ligt al vol LoraWan-modems die internetverbindingen voor apparaten en sensoren faciliteren. Ze kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor landbouwgrond (moet de grond worden bewerkt?) en parkeerplaatsen (is deze plek vrij?). Iedereen met enige programmeerkennis moet kunnen aanhaken en apparaten zo 'intelligent' kunnen maken.
Mark Vletter, oprichter van Voys, is ervan overtuigd: 'Aan het einde van dit jaar heeft Groningen het grootste Internet of Things-netwerk.'
Ook wel aardig trouwens: Loppersum krijgt in Nederland als eerste onvoorstelbaar snel 5G-internet.

3. Overal zijn flexwerkplekken

Groningen heeft een groot scala aan 'broeinesten' waar ondernemers en startups bij elkaar kunnen komen om gebruik te maken van elkaars talent. Onder andere Cube050, The Big Building en het Launch Café (foto) zijn plekken waar jonge ondernemers, designers, programmeurs, tekstschrijvers, juristen en nog veel meer disciplines zitten die elkaar en elkaars werk leren kennen en daarna vaak samenwerken.
Zo zijn onder andere de startup ReloadSEO (Google-optimalisatie voor webshops) en het in Duitsland uitgegroeide AttachingIt (beveiligde cloudopslag voor bedrijven) begonnen door samenwerkende ondernemers in het Launch Café. Met het Fablab en de Maakplek zijn er daarnaast ook plaatsen voor vernieuwers die meer met hun handen willen doen dan met hun hoofd.

4. Iedereen doet mee

De startup-cultuur in Groningen krijgt flinke steun van kennisinstellingen. Zo werden mbo-studenten van het Alfa College tijdens een periode ondernemerschap gecoacht door jonge ondernemers en heeft de RUG haar eigen ondernemersprogramma VentureLab.
Ook de Hanzehogeschool heeft ambitie. Zij wil in 2020 liefst 500 startups per jaar laten afzwaaien en zoekt de ondernemers en samenwerking op. De hogeschool maakt stages bovendien arbeidsgerichter met innovatiewerkplaatsen. Zo zitten studenten in The Big Building (foto) tussen de startups in. De opleidingen en ondernemers zoeken elkaar dus overal op.
Verder doet ook de NOM mee. De Noordelijke investeringsmaatschappij haalde net nog 21 miljoen euro op bij bedrijven die startups willen ondersteunen en stelt voortdurend geld beschikbaar om ook in sectoren als water, landbouw en energie bedrijven aan frisse, jonge ideeën te verbinden.

5. Het stikt van de hackathons

De stad heeft een bijna bizar scala aan evenementen waarop mensen bij elkaar komen om problemen op te lossen en producten te bedenken. Het Startup Weekend (foto) trekt elk jaar zo'n honderd deelnemers en er zijn voortdurend hackathons voor bijvoorbeeld het Internet of Things, voedselinnovaties en zelfs waterveiligheid.
Dat is misschien nog wel het mooiste van de startup-stad Groningen: je hoeft helemaal geen chronisch ondernemer, student, entrepeneur of startupper te zijn om van elkaars ideeën te leren en om elkaar scherp te houden. Maar je wórdt er misschien wel een.
Lees meer zakelijke verhalen op RTV NoordZaken

Foto's: Startup Weekend Groningen, The Things Network,Voys Telecom, Screw Up Groningen, Jelle Maarten de Vries en Matthijs Smit