Hoe een zwarte man tandpasta verkocht in Groningen

Wedde, Veendam, Wittewierum en Groningen. Het zijn maar een paar plaatsen waar de Hengelose tandpasta verkoper Joseph Sylvester, ook wel Menthol genoemd, is geweest.
De Groningse ondernemer en schrijver Frank Krake schreef een boek over het leven van Menthol die zichzelf trots 'volbloedneger' noemde.
Gevlucht voor de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en de rassenhaat in Amerika trok Menthol in de jaren '20 en '30 trok Menthol langs steden en dorpen in Nederland. Hij gaf op geheel eigen wijze demonstraties met zijn Babajaba Menthol Tandpasta.

Witte glimlach

Menthol prees zijn pasta op zijn eigen wijze met witte glimlach aan als 'het natuurgeheim van het zwarte ras'. Met name in het Noorden was hij succesvol. 'Hij deed iets bijzonders in een moeilijke tijd', aldus Krake. 'Zo'n donkere man zag men niet zo vaak'.

Demonstratie

Het hoogtepunt van Menthol bij zijn demonstraties was altijd wanneer hij met zijn tanden een stoel omhoog liftte. In die stoel zat vaak een jong jongentje waarvan hij net de tanden had geschrobd. Er zijn veel foto's van zijn demonstraties, behalve van dat moment. Krake hoopt dat iemand hier nog beelden van heeft liggen ergens in een doos op zolder.
Er is ontzettend veel materiaal van Menthol zijn activiteiten in het Noorden terug gevonden. 'Hij was dan ook vooral daar actief', vertelt Krake.
Het boek 'Menthol: De zwarte man die Nederland leerde tandenpoetsen' is vanaf woensdag 13 april verkrijgbaar.