'Afhandeling complex schadegeval aardbeving sloopt je helemaal'

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders heeft vanaf begin dit jaar 53 complexe schadegevallen behandeld. Daarvan zijn 33 afgesloten.
Maar dat laatste hoeft niet te betekenen dat ze ook uit de wereld zijn. Zo kan er sprake zijn van een doorverwijzing of zijn vastgelopen onderhandelingen over de afwikkeling met betrokken instanties hervat.

Casemanagers

Begin dit jaar nam Alders de moeizame afhandeling van complexe schadegevallen over van de NAM. Vorige week bleek dat daarbij drie casemanagers worden ingezet, die eerder hetzelfde werk voor de NAM deden. Dat zet veel kwaad bloed bij gedupeerden.

'Vertrouwen nu helemaal weg'

Zo is eigenaar Joop Aukes van Sport, Health en Welness Center Imperial in Delfzijl er verbolgen over. 'En ook verdrietig,' zegt hij. Zijn complex geval is na twee jaar strijd nog niet opgelost. 'Ik had al weinig vertrouwen in een goede afloop, maar dat is nu helemaal weg.'
Aukes heeft scheuren door zijn hele bedrijfspand. Ook is er volgens hem sprake van verzakkende muren en vloeren. Slechts een klein deel van de schade wordt erkend. Hij heeft al zes instanties over de vloer gehad. En nu heeft hij contact met de Nationaal Coördinator.

Kastje naar de muur

De sportschoolhouder heeft het gevoel dat hij van het kastje naar de muur wordt gestuurd. 'Je bent meer bezig met al die instanties, dan dat je zaak ook maar één steek verder komt.'
Huiseigenaar Andre de Vries valt nu ook onder de vleugels van de Nationaal Coördinator. Hij vecht al drie jaar voor erkenning van schade aan de fundering van zijn woning in Wagenborgen.

Of het wat uithaalt?

Ook hij heeft weinig vertrouwen in een goede afloop. Zeker nu blijkt dat de Nationaal Coördinator casemanagers inzet, die eerder voor de NAM langs complexe schadegevallen trokken. 'Ik heb nu ook zo'n casemanager toegewezen gekregen. Maar of dat ook wat uithaalt? Ik heb geen idee.'
Toch hopen beide gedupeerden vurig dat hun zaken snel worden opgelost. 'De ongelijke strijd is deprimerend en ontzettend zwaar. Bijna niet voor te stellen. Het sloopt je helemaal,' verzucht ondernemer Aukes.