Raad Groningen positief over uitstel bomenkap Selwerd

Een omwonende protesteert met een spandoek tegen de kap
Een omwonende protesteert met een spandoek tegen de kap © Eva Hulscher/RTV Noord
De gemeenteraad van Groningen is positief over het uitstel van de geplande bomenkap in park Selwerd. Daar moeten tientallen bomen wijken voor het verbreden van het fietspad richting Zernike.
Het fietspad is nu te smal voor de duizenden studenten die er per dag gebruik van maken. Na protesten van omwonenden besloot het college de kap een half jaar uit te stellen. Daar is niets mis mee vindt de raad. Maar de oppositie eist nu wel dat omwonenden serieus worden genomen.

Geen alternatieven

Dat kan volgens het CDA wel eens lastig worden, omdat het college al aangeeft dat er eigenlijk geen andere route door het park mogelijk is. Kabels en leidingen in de grond liggen daarvoor in de weg. Wethouder Paul de Rook bevestigt dat. 'Wij zien geen alternatieven, anders hadden wij u die wel voorgelegd.'
Volgens CDA-fractievoorzitter René Bolle moet het college nu echt kiezen. 'Of zeggen dat het stedelijk belang van het fietspad voorgaat. Of het plan terugtrekken en alles opnieuw bekijken met bewoners. Wat het CDA betreft is dat laatste het beste.' SP-raadslid Bob de Greef wil ook dat alle alternatieven weer op tafel komen, inclusief die van bewoners.

'Ruimte voor ideeën'

Marjet Woldhuis waarschuwt dat de buurt geen worst voorgehouden mag worden; er moet echt ruimte komen voor goede ideeën. Gerjan Kelder van de Partij voor de Dieren is er helemaal klaar mee. 'Kap met kappen', is zijn oordeel.
Dat komt hem op kritiek te staan van de Partij van de Arbeid. Raadslid Jan-Pieter Loopstra wijst hem erop dat hij net als alle andere partijen heeft ingestemd met de fietsstrategie, waar dit fietspad onderdeel van uitmaakt. Daarover zegt Kelder: 'Ik luister nu naar de bewoners.'

Geen discussie

Wethouder Paul de Rook laat de raad weten dat er geen discussie meer mogelijk is over de keuze voor de slimme fietsroute door het park. Maar wel over de manier waarop. Het stedelijk belang staat volgens hem voorop, maar wel op een voor de omgeving zo acceptabel mogelijke manier.
De komende maanden praat het college met de buurt en worden alle alternatieven naast elkaar gelegd. Daar mag de raad dan over oordelen. Dat laat nog minimaal een half jaar op zich wachten.
Overigens lijkt het er nu al op dat het plan minder bomen gaat kosten dan verwacht. De gemeente werkt een voorstel uit waarbij zo'n twintig van de zeventig bomen toch kunnen blijven staan.