NAM: 'Maar honderd huizen in aardbevingsgebied hoeven versterkt te worden'

Er hoeven maar honderd huizen in het Groningse aardbevingsgebied versterkt te worden. Dat schrijft de NAM in het winningsplan voor het komend jaar.
Volgens het gasconcern blijkt uit studie dat de risico's veel lager zijn dan eerder berekend. De NAM baseert zich daarbij mede op aanbevelingen van het adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Uit een onderzoek in opdracht van de provincie Groningen werd eerder uitgegaan van het versterken van 170.000 huizen en gebouwen. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders hield het op enkele tienduizenden. De NAM stelt dat veel verder naar beneden bij.

Maximale produktie
De NAM wil verder het komend gasjaar maximaal 27 miljard kuub gas uit de Groninger bodem halen. Dat is de maximale productie die eerder door de Raad van State werd opgelegd.

'Voor mij en mijn NAM-collega's is het duidelijk dat de aardbevingen diep ingrijpen in levens van de Groningers. Om de rust in Groningen te bewaren zetten we de komende periode in op handhaving van het huidige produktienvieau van 27 miljard kuub', licht NAM-directeur Gerald Schotman toe.

33 miljard kuub
Of dat in de toekomst zo blijft is maar de vraag. De NAM geeft in het winningsplan dat meer of minder productie mogelijk moet zijn door flexibeler te winnen. Daarbij wordt als bovengrens 33 miljard kuub per jaar genoemd.

'Volgens de meest recente inzichten valt ook dit productieniveau binnen de door de overheid vastgestelde norm en is daarbij een gelijkmatige produktie mogelijk', schrijft de NAM.

Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft al aangegeven zich fel te verzetten tegen een hogere produktie dan de huidige 27 miljard kuub.

Extra aandacht
In een brief aan de Tweede Kamer reageert minister Henk Kamp van Economische Zaken ook op de 33 miljard die de NAM in de toekomst als maximum wil. 'Ik zal Staatstoezicht op de Mijnen in mijn adviesaanvraag verzoeken extra aandacht te besteden aan het niveau van de winning.'

De VVD-bewindsman wijst in zijn Kamerbrief ook op het gering aantal woningen dat volgens de NAM hoeft te worden versterkt. 'Dit betekent geen aanpassing van het meerjarenprogramma Aarbevingsbestening en Kansrijk Groningen van Nationaal Coördinator Groningen', reageert de minister.

Verstevigingsprogramma
Inmiddels is al begonnen met het versterken van honderden huurwoningen. Ook is Nationaal Coördinator Groningen Alders begonnen met een verstevigingsprogramma voor vijf plaatsen. De NAM laat weten de door de Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders ingezette weg te volgen.

De komende zes weken vraagt de minister ook advies aan allerlei instanties over het winningsplan. Ook wordt het voorgelegd aan de provincie Groningen en de betrokken gemeenten. Vervolgens komt de bewindsman met een voorstel. In september wordt een definitief besluit genomen over de gaswinning tussen oktober 2016 en 2017. Ook komt het aantal te versterken huizen daarbij aan bod.

Lees ook
- NAM wil gaswinning in Groningen 'flexibeler' maken
- Milieudefensie reageert verbijsterd op uitgelekt winningsplan
- Kamer houdt vast aan daling van de gaswinning
Deel dit artikel:

Recent nieuws