Instellingen

Studenten kunnen klagen over huisjesmelkers in stad

© FPS / Jos Schuurman

De gemeente Groningen richt een meldpunt op waar huurders klachten over huisjesmelkers kunnen indienen. Het gaat om huurbazen die bijvoorbeeld te hoge huur vragen, achterstallig onderhoud niet aanpakken of intimiderend optreden.

Uitgeklede versie


De gemeenteraad nam woensdag een uitgeklede versie van een initiatiefvoorstel van de SP aan. In het oorspronkelijke voorstel stonden maatregelen tegen huurbazen, die herhaaldelijk in de fout gaan. Zo zou de gemeente geen nieuwe vergunningen voor kamerverhuur of bouwvergunningen voor uitbreiding moeten afgeven. Ook zou de gemeente bestuurlijke boetes moeten uitdelen.

Ter stemming

De SP legde de gemeenteraad uiteindelijk alleen het meldpunt ter stemming voor, omdat wethouder Van der Schaaf heeft toegezegd de andere voorstellen mee te nemen in een plan van aanpak. Daar komt hij binnenkort mee.

Van der Schaaf erkent dat er misstanden zijn in de particuliere kamerverhuur. Die wil hij verder tegengaan door meer nieuwbouw van jongerenwoningen, zodat studenten meer keuze hebben. Ook wil hij dat nieuwe studenten betere voorlichting over hun rechten krijgen.

Ook het meldpunt vindt hij een goed idee, om zo een goed beeld te krijgen van wat er aan de hand is. Hij wil wel kijken naar het uitwisselen van informatie met het meldpunt van de Groninger Studentenbond. Ook vindt hij dat naast studenten ook stadjers met een slechte huurbaas het meldpunt moeten kunnen gebruiken.

Lees ook: Helft Groningse studenten betaalt te veel voor kamer