GroenLinks: Wet Taaleis onrechtvaardig voor kwetsbare groep in Stad

© Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
GroenLinks wil dat de gemeente Groningen in navolging van Den Haag en Amsterdam een lightversie van de Wet taaleis gaat uitvoeren.
Deze wet is op 1 januari in werking getreden en schrijft voor dat bijstandsgerechtigden zich de Nederlandse taal eigen moeten maken. Mensen die niet voldoen aan de taaleis, moeten daaraan gaan werken. Doen ze dat niet niet, dan mag de gemeente de uitkering verlagen.
Raadslid Glimina Chakor vindt dat onrechtvaardig. 'Stel je bent 56 jaar, hebt onvoldoende onderwijs gehad en je hebt niet genoeg gelegenheid om de taal te leren of je hebt de financiële middelen niet. Dan zou je op je uitkering gekort kunnen worden.'

Consequenties

Volgens GroenLinks heeft de Wet taaleis vooral consequenties voor anderstaligen in de bijstand die geen inburgeringsdiploma hebben en op geen andere wijze kunnen aantonen over een voldoende taalniveau te beschikken. Hetzelfde geldt voor Nederlandstalige bijstandsgerechtigden, die minder dan acht jaar onderwijs hebben gevolgd en een laag niveau van lezen en/of schrijven hebben.

Maatwerk

GroenLinks wil dat de gemeente maatwerk gaat leveren. Ook vraagt de fractie aandacht voor voldoende onderwijsmogelijkheden voor de doelgroep om de Nederlandse taal te leren.