'Opnieuw homoseksuele asielzoeker mishandeld in Kolham'

In de noodopvang van Kolham is afgelopen weekend een homoseksuele vluchteling mishandeld. Dat zegt LGBT Asylum Support, de belangenclub die opkomt voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele asielzoekers.
De man ruzie hebben gekregen met een andere vluchteling, omdat hij teveel lawaai zou maken. Het slachtoffer zou in zijn maag zijn gestompt en in zijn gezicht zijn geslagen. Daar zijn foto's van. 'Het is de eerste keer dat we bewijs hebben van mishandeling van een LHBT-vluchteling in Nederland', zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support.

Aparte kamer
Naar eigen zeggen werd de man mishandeld vanwege zijn geaardheid, omdat hij samen met andere homoseksuelen in een aparte kamer zit die niet is afgesloten van de rest. Daardoor weten andere bewoners dat hij homoseksueel is.

De politie bevestigt dat één van de bewoners dit weekend is opgepakt vanwege een mishandeling. Hij is na verhoor weer vrijgelaten. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Niet de eerste keer
Volgens LGBT Asylum Support is vorige week een homoseksueel stel bedreigd door medebewoners van de noodopvang in Kolham. Ook deze twee hebben aangifte gedaan. De drie zijn samen met andere homoseksuele asielzoekers naar de opvang in Amsterdam overgeplaatst.

Medewerker op non-actief
In de noodopvang in Kolham zijn de afgelopen tijd meer incidenten gebeurd. Zo zou in februari een homoseksueel stel zijn mishandeld. Een van hen heeft die mishandeling gefilmd. Na die vechtpartij is een medewerker van het COA op non-actief gesteld, omdat hij de vluchteling zou hebben gedwongen het filmpje te verwijderen van zijn telefoon, 'anders zou zijn asielprocedure worden vertraagd'. De medewerker staat nog steeds op non-actief.

Het COA was niet bereikbaar voor commentaar op de bedreiging en mishandeling van de drie homoseksuele asielzoekers.
Meer over dit onderwerp:
vluchtelingen KOLHAM
Deel dit artikel:

Recent nieuws