Lycurgus: in 14 jaar tijd van de eerste divisie naar de landstitel?

Lycurgus kan zondag de kroon op het werk zetten door voor het eerst in de historie de landstitel te winnen. In vijftien jaar tijd van de eerste divisie naar de top van Nederland.

Feest bij Lycurgus in 2003. De volleyballers worden kampioen in de eerste divisie en promoveren naar het hoogste niveau.

Langzaam naar de top
De daaropvolgende jaren weet Lycurgus zich te handhaven op het hoogste niveau. Onder leiding van Ronald Zoodsma plaatst de ploeg zich in het seizoen 2006/2007 voor het eerst in de historie voor Europees volleybal met een vierde plek in de competitie.

Europees debuut
Omdat de club de financiën niet heeft voor een Europees avontuur maakt Lycurgus geen gebruik van de plek op het internationale podium. Een jaar later, na wederom een vierde plek, gaat Lycurgus wél Europa in.

De prestaties van de volleyballers worden in de daaropvolgende jaren stapje voor stapje beter. Met uitzondering van het door blessures 'verpeste' seizoen 2013/2014 eindigt Lycurgus steevast bij de eerste drie.

Nummer 1
In 2011 eindigt Lycurgus voor het eerst in de historie als nummer één in de competitie. Laanghenkel is in de play-offs echter te sterk en schakelt de Groningers uit.

Vorig seizoen was het in zowel de beker als de competitie net niet voor Lycurgus. Landstede uit Zwolle blijt de sterkste ploeg. In de bekerfinale en in de finale van de play-offs trok de ploeg uit Overijssel aan het langste eind.

(Bijna) onverslaanbaar
Dit jaar zijn de kaarten echter heel anders geschud. Lycurgus verloor dit seizoen binnen de landsgrenzen nog maar één wedstrijd, namelijk de uitwedstrijd tegen Orion uit Doetinchem.

De Supercup en de beker werden dit seizoen al gewonnen. Komt daar de landstitel zondag bij tegen uitgerekend Orion, de ploeg die Lycurgus dit seizoen als enige op knieën kreeg?

Mijlpalen
De mijlpalen van Lycurgus op een rijtje:
2002/2003: Promotie naar de eredivisie
2008/2009: Eerste deelname Europees volleybal
2010/2011: Eerste plek in de reguliere competitie
2011/2012: Finale tegen Orion
2012/2013: Finale tegen Landstede
2014/2015: Finale tegen Landstede en bekerfinalist
2015/2016: Winst Supercup en nationale beker

De finale om de landstitel wordt zondag live uitgezonden op Radio en TV Noord. Daarnaast valt er online een liveblog te lezen.
Meer over dit onderwerp:
sport lycurgus GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws