GBB vraagt kabinet om reactie op lobbywerk Shell

© Jos Schuurman (FPS)
De Groninger Bodem Beweging (GBB) roept het kabinet op te reageren op de 'chantage van Shell' om de gaswinning op peil te houden. Het bedrijf is voor vijftig procent eigenaar van de NAM.
In een brief die Shell afgelopen week naar Kamerleden stuurde, staat dat als de gaswinning verder wordt verlaagd, er is mogelijk onvoldoende geld om huizen en panden op te knappen en te versterken in het bevingsgebied.

Niet verrast

De bodembeweging zegt niet verrast te zijn door het lobbywerk van Shell bij de Tweede Kamer. Volgens de beweging is het de manier waarop Shell en de NAM al jaren in het gaswinningsgebied te werk gaan.

'Slechts winst'

'Geen formele aansprakelijkheid willen dragen voor hetgeen hier aan ellende wordt aangericht en dreigen, manipuleren en chanteren.' Voor Shell telt slechts de winst, niet de veiligheid van de burgers, schrijft de bodembeweging in een reactie.

Onafhankelijk

De GBB vraagt de overheid sturing te geven in het gaswinningsdossier, zonder inmenging van Shell en de NAM. 'De Shell/NAM functioneert nu als ongekroonde keizer in dit gebied. Deze door de overheid toegestane operationele rol dient Shell/NAM ontnomen te worden', vindt de beweging.

Chantage

Ook SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar reageert scherp: 'Wat mij betreft is dit een vorm van chantage. die niet acceptabel is. Bovendien Shell heeft afgelopen jaar 14,7 miljard euro winst gemaakt. Dus dat er geen geld zou zijn, lijkt me niet juist.'