Nabestaanden communistische verzetsstrijders Pekela's willen gedenkplek

Erkenning en ook hun verhaal moet verteld worden. Dat willen enkele nabestaanden van communistische verzetsstrijders uit Groningen.
Klopjacht
Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Februaristaking plaatsvond. De (verboden) communistische partij riep Nederlanders op om te staken op 25 en 26 februari 1941. Ze wilden laten zien dat ze het niet eens waren met de Jodenvervolging. Na de staking starten de Duitsers een klopjacht op de communisten. Ook in Groningen.

De verhalen van de communistische verzetstrijders zijn na de oorlog amper verteld. De anti-Russische gevoelens tijdens de Koude Oorlog zorgde voor de afkeer van het communisme.

Verzet
Nabestaanden van communistische verzetstrijders vertellen nu graag hun verhaal. Ook Grietje Hendriks-Wiekens vertelt graag over haar opa uit Oude Pekela. 'Mijn grootvader Hindrik Wiekens was een man die niet voorzichzelf leefde maar voor anderen. Hij probeerde voor iedereen een betere wereld te maken'.

Hindrik Wiekens hielp voor de oorlog mensen die vluchte voor het Duitse nazi-regime. En tijdens de oorlog verspreide hij de illegale verzetsskrant het Noordlicht. Hij is één van de eerste communisten die na de februaristaking is opgepakt op 7 maart 1941.

Brieven
Grietje leerde haar opa twintig jaar geleden kennen. Van haar vader kreeg ze een doosje met brieven. 'Kijk, dan moet je dit maar eens lezen, zei mijn vader. Ik had direct door dat dit heel waardevol is', vertelt Grietje Hendriks-Wiekens. De brieven zijn geschreven door haar opa en oma. Het is de correspondentie uit de gevangenissen. Ook vader en zijn broer schreven naar hun ouders.

De brieven van de familie Wiekens.

De brieven van de familie Wiekens


Grietje kan nog steeds haar tranen niet bedwingen als ze de brieven leest: 'Vlak voor de jaarwisseling wenst de familie elkaar een gelukkig nieuwjaar in een brief. Maar dan weet je dat het nieuwe jaar er niet komt'.

Een brief die Hindrik Wiekens schreef naar zijn vrouw


Een brief die Hindrik Wiekens schreef naar zijn vrouw

Hindrik Wiekens is gevangen gezet in het Scholtenshuis in Groningen. Enige tijd later werd hij overgebracht naar Scheveningen, daarna naar kamp Amersfoort en ten slotte naar het concentratiekamp Buchenwald. Daar overleed hij op 22 april 1942.

Zijn vrouw Martha Drenth pakte na zijn arrestatie het verzetswerk op. Ook zij is gearresteerd en gevangen gezet. Zij overleefde wel de oorlog.Aandacht
Jarenlang na de oorlog is het communistische verzet niet erkend. Tijdens de Koude Oorlog werden ze namelijk gewantrouwd en kregen ze geen erkenning als verzetsstrijder.

'Gelukkig is er nu steeds meer aandacht voor. Het had misschien veel eerder gemoeten maar dat kunnen we niet meer terugdraaien'. Grietje en andere nabestaanden van de communistische verzetsstrijders uit Oude Pekela hebben de wens om een plaquette te plaatsen in de gemeente. 'Maar dit is eigenlijk iets wat niet vanuit ons moeten komen maar vanuit de gemeenschap'.

De gemeente Pekela heeft al laten weten hier positief tegenover te staan. Het college gaat de wens bespreken. Of zo'n gedenkplaats er komt en hoe het eruit komt te zien is dus nog onzeker.

Meer over dit onderwerp:
achtergrond GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws