Eis: tien jaar cel en tbs voor moord op Mais 'Rasta' Jozef

Tien jaar cel en tbs met dwangverpleging wegens moord. Dat is de eis van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Michael D. voor de moord op Mais 'Rasta' Jozef uit Groningen.
Volgens het OM heeft de verdachte de confrontatie uitgelokt. Twee dagen eerder hadden beide mannen ruzie gehad. Op de dag van de moord had D. een vuurwapen bij zich en zou hij gedreigd hebben te schieten.

Aanval met ijzeren staaf
De advocaat van D. zegt dat er sprake is van noodweer. Volgens getuigen werd de verdachte vlak voor de schietpartij door Jozef aangevallen met een ijzeren staaf. Het OM zegt dat het geweld niet in verhouding staat.

'Stomme dingen'
Bronnen in de Indische buurt melden dat de twee ruzie hadden over 'stomme dingen'. Zo reed de verdachte vaak met zijn scooter over de stoep. Dit tot grote ergernis van het slachtoffer, omdat zijn kinderen daar speelden. Buurtbewoners zouden regelmatig tussen beide mannen hebben bemiddeld, om escalatie te voorkomen. Zonder resultaat.

Tbs
De verdachte heeft geweigerd om zich te laten onderzoeken in het Pieter Baancentrum (PBC). Toch eist het Openbaar Ministerie tbs met dwangverpleging. En dat is opvallend. De officier van justitie baseert zich op een rapportage uit het verleden. Daaruit zou blijken dat Michael D. lijdt aan een stoornis. Maar er is nooit vastgesteld om welke stoornis het precies gaat.

Verder wijst het OM op het gewelddadige karakter van de verdachte. Hij heeft een strafblad van veertien pagina's vanwege een reeks geweldsdelicten. Gepleegd in Nederland en op Curacao. 'Het is onverantwoord om hem zonder behandeling weer de straat op te sturen. De maatschappij moet tegen Michael D. in bescherming genomen worden', aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet op 23 mei uitspraak.

Lees ook:
- Mais Rasta Jozef met penpistool doodgeschoten
- Burenruzie is aanleiding voor dodelijke schietpartij Sumatralaan
- Emotie bij stille tocht voor vermoorde man Sumatralaan
- Man doodgeschoten in Groningen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws