Verscheurde bon in ruil voor hulp is 'corruptie'

De boete die de Pekelder visser Kevin Wagenaar zondag kreeg, had door de agent nooit verscheurd mogen worden. Althans niet in ruil voor hulp. Dat zegt strafrechtadvocaat Mathieu van Linde.
'Het is gewoon strafbaar, omdat dit ambtelijke corruptie is', stelt Van Linde. De agent slingerde Wagenaar op de bon, omdat hij met drie hengels viste, terwijl hij een vergunning had voor twee.

Bon verscheurd
Na het uitschrijven van de bon, kwam de agent niet weg, omdat zijn auto vastzat in de modder. Een andere visser hielp hem uit de problemen, maar wel in ruil voor het kwijtschelden van de boete. Hierop werd de bon verscheurd.

Volgens Van Linde treft niet alleen de agent blaam. Ook de redder in nood handelde strafbaar.

Voor wat, hoort wat
'Het probleem is dat er een voorwaarde wordt gesteld tussen de hulp en het verscheuren van die bon', zegt Van Linde. 'Als die voorwaarde niet gesteld wordt, is het niet strafbaar. Maar omdat er duidelijk een relatie wordt gelegd, is het dat wél.'

Staartje
De politie gaf maandag aan dat de agent de bon mocht verscheuren. Van Linde zegt dat het verhaal desondanks nog een staartje kan krijgen. 'Het Openbaar Ministerie (OM) houdt toezicht op de politie. Het is mogelijk dat iemand bij het OM denkt: hé, daar is wat aan de hand en dat moet uitgezocht worden.'

Lees ook:
- OM bemoeit zich niet met 'ambtelijke corruptie' bij politie
- Politie: agent mocht boete van visser verscheuren
- 'Politieagent trekt bekeuring in als dank voor bewezen dienst'
Meer over dit onderwerp:
PEKELA
Deel dit artikel:

Recent nieuws