Contant betalen in de bus? Dat loopt op zijn einde

Wie in de toekomst contant wil betalen in de bus, kan wel eens bedrogen uitkomen. Arriva staat vanaf 1 januari 2018 geen contant geld meer toe als betaalmiddel.
Het vervoersbedrijf neemt de maatregel naar aanleiding van een overval op een bus in Tilburg. In de Brabantse stad moeten reizigers al vanaf 1 juli met pin betalen.

Qbuzz: nog geen knoop doorgehakt

Arriva heeft twee buslijnen in Groningen: een tussen Groningen en Emmen en een tussen Groningen en Drachten.
Qbuzz, dat met veel meer bussen rijdt in de provincie, buigt zich ook over de kwestie. Maar de vervoerder heeft nog geen knoop doorgehakt. 'We willen contante betalingen terugdringen of zelfs helemaal van de bussen halen, maar dat probleem pakken we samen met landelijke vervoersbedrijven in NL OV aan', aldus woordvoerder Michel van der Mark.

Veiligheid chauffeur voorop

Op 15 mei presenteert NL OV een plan voor aanpak voor de veiligheid van buschauffeurs en betalingen in bussen. Van der Mark 'We kijken bijvoorbeeld naar camerabeelden en geluidsopnames. We gaan experimenteren met pinnen of een automaat waar je geld in gooit. De veiligheid van de chauffeur staat voorop.'
'Het liefst zien we natuurlijk dat iedereen in Nederland de OV-chipkaart gebruikt. Dan hebben we ook geen geld meer in de bussen. Maar zover is het nog niet.'