Deze mensen kregen een RTV Noord-lintje opgespeld

Net als vorig jaar reikt RTV Noord ook dit jaar weer lintjes uit aan inwoners van de provincie die altijd voor anderen klaar staan. Jong, oud, in Stad en Ommeland.
De redactie werd overstelpt met aanmeldingen. Het was lastig om keuzes te maken, maar uiteindelijk kregen onderstaande mensen dit jaar een RTV Noord-onderscheiding.
Wiebe Klijnstra en Okkie Smit gingen woensdag de provincie door om de lintjes uit te reiken.

Lintje 15 (17.30 uur): Henk Winkel


Henk Winkel uit Delfzijl verzorgt al jaren zijn vrouw, die de ziekte van Pompe heeft. Ze heeft bijna geen kracht meer in haar spieren, dus hij ondersteunt haar letterlijk en figuurlijk bij alles.
Zijn schoonzus Mia Lenting droeg Henk voor. Want hij zorgt niet alleen voor zijn vrouw, de zus van Mia, maar hielp ook voor Mia zelf. 'Een paar jaar geleden stond hij mij bij. Mijn man had alzheimer en mijn zwager ging met mijn man auto rijden. Even toeren. Ook paste hij bij mij op als ik even weg moest.'
En dus vond Mia een RTV Noord-lintje zeker op zijn plaats. 'Hij is een geweldige man voor mijn zus en een fijne zwager voor mij.'
Beluister hier de uitreiking van het laatste lintje van vandaag

Lintje 14 (16.45 uur): Chris Westerborg


De bewonerscommissie Gorecht in Hoogezand knijpt al ruim 25 jaar haar handen dicht met vrijwilliger Chris Westerborg. 'Vol overtuiging en plezier', zet hij zich in voor de commissie.
Voor hen reden om Chris op te geven voor een RTV Noord-lintje.
Beluister hier de uitreiking van het veertiende lintje

Lintje 13 (16.10 uur): Herman de Wind


Hoewel hij vijf jaar geleden al met pensioen ging, is Herman de Wind (70) nog altijd actief bij zalencentrum Brandpunt in Hoogezand. Hij krijgt een kleine vergoeding, maar doet het werk vol overgave, schrijft Corry Joosten ons.
'Mensen zeggen ook niet 'mijn man of vrouw ligt opgebaard in brandpunt. Nee ze zeggen hij of zij ligt bij Herman', aldus Corry. Al is het midden in de nacht, Herman staat er.
Beluister hier de uitreiking van het dertiende lintje

Lintje 12 (15.35 uur): Jantje Ottens


De vader van Bas Ottens uit Garsthuizen is ontzettend actief bij VV Froombosch. Maar ook moeder Jantje Ottens is dat. En daarom vond Bas dat zijn moeder wel een keer in de spotlight mocht staan.
'Achter de schermen doet ze vele dingen die het gemiddelde lid van de club niet eens ziet', schrijft Bas.
Beluister hier de uitreiking van het twaalfde lintje

Lintje 11 (15.10 uur): Wop Woltjer


Wop Woltjer uit Scheemda redde op 16 februari het leven van de echtgenoot van Alie Keizer. Om die reden droegen Alie en dochter Ina Wop voor voor een RTV Noord-lintje.
Op die bewuste dag was de man van Alie op bezoek bij Wop toen hij plotseling in elkaar zakte. Wop twijfelde volgens Alie en Ina geen moment en begon direct met reanimeren.
De echtgenoot van Alie revalideert momenteel in Innersdijk in Ten Boer. Alie: 'Wij zijn haar
ontzettend dankbaar, dit is niet in woorden uit te drukken. Voor ons is ze een held.'
Beluister hier de uitreiking van het elfde lintje

Lintje 10 (14.10 uur): Eilko Kuilman


De collega's van Eilko Kuilman uit Oude Pekela vonden dat hij vandaag wel een onderscheiding verdiende. Als bewijs voor zijn aanmelding stuurden de aanjagers ook een lijstje mee van de verdiensten van Eilko.
Een kleine greep: jarenlang voorzitter en inmiddels erelid van de plaatselijke korfbalvereniging, bestuurslid van het Oranjecomité, initiator en voorzitter Samenloop voor Hoop Oude Pekela, mede-initiatiefnemer Loop voor Lyme en vrijwillig verkeersregelaar bij verschillende evenementen in het dorp.
Beluister hier de uitreiking van het tiende lintje

Lintje 9 (13.10 uur): Edo Christians


Ondanks zijn 82 jaar zorgt Edo Christians uit Vlagtwedde nog dagelijks voor zijn zieke vrouw.
Zelf is Christians ook niet meer helemaal kwiek. Maar dat weerhoudt hem er volgens zijn kinderen niet van om het huishouden nog te runnen.
Beluister hier de uitreiking van het negende lintje

Lintje 8 (11.35 uur): Willie Boer-Wolters


'Geen moeite is haar te veel en bij nood kun je altijd een beroep op haar doen. Ze staat voor je klaar', schrijft Marianne de Haan van de Harener Sport Vereniging (HSV) over Willie Boer-Wolters.
Ze is al vijftig jaar (ere)lid van HSV. Naast het sporten houdt ze zich bezig met het bestuur, gaf ze gymnastieklessen, brengt ze het clubblad rond en helpt ze mee bij activiteiten.
Daarnaast zet Willie zich in voor de ouderenbond en gaat ze regelmatig de deuren langs met een collectebus.
Beluister hier de uitreiking van het achtste lintje

Lintje 7 (10.35 uur): Maarten Neeb


Pas 23 jaar is Maarten Neeb uit Groningen, maar hij is nu al onmisbaar voor tennisvereniging Van Starkenborgh. Reden voor de sportclub om hem vandaag te onderscheiden met een RTV Noord-lintje.
Maarten is voorzitter van de banen- en gebouwencommissie bij Van Starkenborgh, is betrokken bij de realisatie van de minibaan, zorgt voor de inkoop van eten en drinken voor de kantine en staat geregeld achter de bar.
Beluister hier de uitreiking van het zevende lintje
Lintje 6 (9.40 uur): Richard Leugs

Zijn gezondheid dwingt hem te stoppen met vrijwilligerswerk, maar als het aan Richard Leugs (45) had gelegen, was hij er nog jaren mee doorgegaan. Al 25 jaar lang is hij betrokken bij buurthuis D'Oliemolen in Groningen.
Voor zijn vrouw Helma Leugs en het bestuur van het buurthuis reden om hem nog even in het zonnetje te zetten.
Beluister hier de uitreiking van het zesde lintje

Lintje 5 (9.20 uur): Gerrit Hagendoorn


Deze Groninger stond 25 jaar geleden al aan de wieg van de Medische Eerstehulpverleners Stam Groningen en Drenthe (MES), en is tot op de dag van vandaag betrokken bij de vereniging.
In die tijd leidde Gerrit vele mensen op tot ehbo'er. Mede dankzij hem groeide MES uit tot een bloeiende organisatie.
'Zelf heeft Gerrit een aantal jaar geleden door een reanimatie van twintig minuten samen met zijn dochter het leven van een man gered', schrijven Leon van Vliet, Maarten Slotboom, Douke Hagendoorn en Fulco Westerhout.
Beluister hier de uitreiking van het vijfde lintje

Lintje 4 (8.20 uur): Roelf Pijpker


Al sinds zijn achttiende doet Roelf Pijpker (52) uit Aduard vrijwilligerswerk. 'Een ridder op het witte paard', omschrijft zijn vrouw Marieke Pijpker hem.
Een kleine greep uit de activiteiten van Roelf: dorpsbelangen Aduard, kerkwerk, 4 mei-comité, voorzitter van de buurthuiskamer Aduard, vrijwilligerscoördinator bij het Groninger Landschap en het trainen van pups voor de KNGF.
Momenteel hebben Roelf en zijn vrouw Marieke hun achttiende pup in huis om opgeleid te worden tot geleidehond.
Beluister hier de uitreiking van het vierde lintje

Lintje 3 (8.10 uur): Auke Woldendorp


Thuiszitten is niet weggelegd voor Auke Woldendorp uit Ellerhuizen. Hoewel hij op zijn vijftigste werd afgekeurd, heeft hij het altijd druk. Zo helpt hij vier buurtgenoten met onderhoud van hun tuin en andere klusjes. Mede dankzij zijn inzet kunnen een aantal van deze mensen nog thuis blijven wonen.
Ook voor Auke zelf is het een mooie hobby. 'Hij heeft weer zin in zijn leven gekregen', meldt zijn vrouw Jannie Woldendorp ons. Daarom nomineerde zij Auke voor een RTV Noord-lintje.
Beluister hier de uitreiking van het derde lintje
Lintjes 1 en 2 (7.20 uur): Willy Jansen en Roelf van der Werff

Sander Doorn, speler en bestuurdslid van VV 't Zandt, nomineerde deze twee vrijwilligers. 'VV 't Zandt telt nog ongeveer twintig leden, maar Willy en Roelf staan nog voor 100 procent achter de club en laten dit blijken door het vele werk wat ze verzetten bij de vereniging', vertelt Doorn ons.


Willy (63) zit in het bestuur, draait kantinediensten, wast de wedstrijdshirts en fungeert als aanspreekpunt voor de jongens, die haar ook wel 'Grandmo' noemen.
Roelf (65) is al vijftig jaar lid van VV 't Zandt en is al jarenlang de terreinknecht bij de voetbalclub. Hij is bijna dagelijks op het sportterrein te vinden. En staat hij niet op het veld, dan is hij wel bezig met onderhoud aan bijvoorbeeld de kantine.
Beluister hier de uitreiking van de eerste twee lintjes