Meerdere schades funest voor gezondheid Groningers

De gezondheid van inwoners van het aardbevingsgebied met meerdere schades heeft zwaar te lijden. Dat uit zich in uiteenlopende klachten van psychische en lichamelijke aard.
Het gaat bij de geestelijke klachten om slapeloosheid, neerslachtigheid, vermoeidheid, irritatie en geheugen- en concentratieverlies. Ook is er lichamelijk ongemak: buik- en maagklachten, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn en hartkloppingen.
Dit blijkt uit een uitgebreid onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Serieus nemen

De onderzoekers pleiten voor maatregelen, die de gezondheid moeten verbeteren. 'De zorgen van mensen, die voor de zoveelste keer schade hebben, moeten serieus genomen worden. Mensen moeten ontzorgd worden bij het schadeproces. Ook moet medische zorg zo toegankelijk mogelijk gemaakt worden, zowel financieel als in papieren procedures', vindt onderzoeker Tom Postmes.
Er is een vergelijking gemaakt met mensen, die geen of een enkele schade hebben. Bij die groep heeft de gaswinning in Groningen geen gevolgen voor de gezondheid.

Trots op Groningen

Verder concluderen de onderzoekers dat Groningers trots zijn op de plek waar ze wonen. 'Groningers zijn tevreden over de plek waar ze wonen. De prachtige natuur, de rust en de woonkwaliteit maken dat men zich Groninger voelt en verbonden is met buurtgenoten', concluderen de onderzoekers.
Dat geldt ondanks alle ellende ook voor mensen met meerdere schades. Wel blijft het gedoe rond de afwikkeling van die schades voor hen niet zonder gevolgen. Hun gemoedsrust heeft, in vergelijking met die van mensen zonder schade, zwaar te lijden onder de situatie.

Negatieve gevoelens

'Anderhalf keer zoveel mensen in deze groep heeft regelmatig last van negatieve gevoelens, zoals neerslachtigheid of een gebrek aan controle over hun leven. De groep Groningers met meervoudige schade voelt zich bovendien beduidend minder veilig', zo staat in het onderzoek met als titel 'Gronings Perspectief'.
Uit het onderzoek blijkt ook dat het gevoel van onveiligheid in de regio Slochteren en Sappemeer is toegenomen. In het gebied rond Loppersum lijkt de onrust licht te zijn afgenomen.