Investering van 60 miljoen euro in aardwarmte stad

Mattias Gijsbertsen
Mattias Gijsbertsen © groningen.groenlinks.nl
De gemeente Groningen en het waterbedrijf Groningen gaan door met WarmteStad. Hierbij wordt uit de diepe ondergrond heet water opgepompt voor de verwarming van woningen. Het gaat om 10.000 huishoudens met name in Paddepoel en Selwerd.
60 miljoen

Het project vergt een investering van 60 miljoen euro. De gemeente Groningen en het Waterbedrijf dragen elk 7 miljoen euro bij. De provincie Groningen 2 miljoen. De rest wordt geleend bij banken. Het gaat om een bedrag van 43 miljoen euro.
'We praten inmiddels met verschillende geldschieters die zeggen belangstelling te hebben. We gaan ervan uit dat dit goed komt', zegt wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks).

Risico's

Aanvankelijk hadden de initiatiefnemers gehoopt dat het bedrijfsleven zou investeren in het project, maar die vonden de terugverdientijd te lang. Gijsbertsen: 'We doen het nu anders. De risico's schatten we zelf laag in. In onze berekening zijn we uitgegaan van de meest lage opbrengst. Bovendien is dit een project dat tot in lengte van jaren warmte kan leveren.'
De wethouder wijst daarbij naar een waterbron in Parijs die al sinds eind jaren-60 zorgt voor verwarming voor duizenden huishoudens.

2018

De boorput in Groningen komt te staan op de Zernike Campus. Het water dat gebruikt wordt komt van drie kilometer diepte. De eerste gebouwen op de Campus moeten in 2018 met geothermie worden verwarmd. Daarna volgen stapsgewijs woningen in de stadswijken Paddepoel, Selwerd,Vinkhuizen en Kostverloren.
'Wij vinden dit een heel belangrijk project', zegt Gijsbertsen. 'Heet water uit de diepe ondergrond is duurzaam. Uiteindelijk willen we de uitstoot van schadelijke stoffen zo ver mogelijk naar beneden brengen. Bovendien raakt het Groningse gas op. Dus we moeten op zoek naar alternatieven, en dat heb ik het nog niet eens gehad over de het terugdringen van aardbevingen.'

Bevingen

Zorgen over bevingen als gevolg van het aardwarmte project heeft de wethouder niet. 'Het gaat om een gesloten systeem. We halen niets uit de bodem. Het water wordt in feite rondgepompt.'
Het Waterbedrijf Groningen heeft al ervaring met aardwarmte. In Bedum, Hoogezand-Sappemeer en op het Europapark in de stad wordt al aardwarmte gewonnen.

Nutsvoorziening

'Naast drinkwater en water voor de industrie is dit een heel logische nieuwe stap voor ons', zegt directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen. 'Uiteindelijk lopen een risico van zeven miljoen euro, maar we geloven in dit project. Uiteindelijk zijn we een onderneming die investeert in nutsvoorzieningen.'
De Raad van Commissarissen van het Waterbedrijf moet de investering nog goedkeuren. Dat geldt ook voor de Groninger gemeenteraad. Daarna wordt door alle partners Warmtenet Noordwest BV opgericht. Deze nieuwe BV draagt zorgt voor uitvoering en exploitatie van het project.