Bestaat Café Hammingh 140 of 180 jaar?

Het is feest bij Café Hammingh in Garnwerd. Het café bestaat dit jaar 180 jaar. Of is het 140? Daar was even wat onduidelijkheid over.
Het huidige café werd in 1876 gebouwd. De huidige eigenaar, Bert Lange, wilde daarom een feest geven ter ere van het 140-jarige bestaan.

Feestcommissie

'We gingen met een paar mensen bij elkaar zitten om te bedenken wat we zouden doen. Toen zeiden de kinderen van de laatste Hammingh-generatie dat er al eerder een 140-jarig feest is gegeven, namelijk in 1976', vertelt de huidige eigenaar.
Lange vervolgt: 'We zijn toen gaan speuren, en we vonden inderdaad een krantenartikel met het 140-jarige feest in 1976. Na wat verder zoekwerk zagen we dat de familie Hammingh in 1836 ook al bebouwing had op de dijk langs het Reitdiep. Ze hadden daarnaast een veerbootje. Mensen die stonden te wachten, konden dan een borreltje drinken of wat anders.'

Terras zit vol

Daarom wordt zondag het 180-jarig bestaan van Hammingh gevierd, met koffie, gebak, voorstellingen en een veiling van sloophout. 'En het hele dorp is erbij. Het terras zit helemaal vol, de zon schijnt, dus wat wil je nog meer', vertelt een trotse uitbater.
Het café is ruim honderd jaar door drie generaties Hammingh gerund. Egbert Hammingh junior en zijn vrouw Fenna Hammingh-Zwartsenburg waren de laatsten van de familie. In 1982 hebben ze het stokje overgedragen. Sinds 1993 wordt het café gerund door Bert Lange en Margriet van der Spek.

Café Lange

Of het ooit 'Café Lange' wordt? 'Nee, Hammingh is een begrip in het Noorden. We hebben er daarom nooit aan getwijfeld om de naam te veranderen.'