NVM begint proef met online bieden op huizen in Groningen

Via internet een bod uitbrengen op een woning en bovendien de biedingen van je concurrenten inzien. Makelaarsvereniging NVM houdt daarmee vanaf maandag twee maanden lang een proef in Groningen en Amsterdam.
Overspannen
In beide steden is de woningmarkt overspannen en doen huizenkopers soms blind een bod bij een makelaar. De bieder heeft daarbij ook geen idee hoeveel andere bieders er zijn. Dit leidt ertoe dat mensen soms fors boven de vraagprijs gaan bieden. Het online biedingssysteem moet aan deze situatie een eind maken.

Hoe werkt het?
Bij de proef krijgen potentiële kopers de mogelijkheid om via een online platform gedurende een vooraf bepaalde tijdsperiode een bod te doen op een huis. Ook kunnen geïnteresseerde kopers zien wat andere gegadigden over hebben voor de woning.

De NVM verwacht dat het biedingsproces hiermee transparanter wordt. 'Via het online biedingssysteem kan iedereen zijn zegje doen en kunnen mensen op andere gedachten komen als zij de biedingen online zien', verwacht Jan Palland, voorzitter van de NVM-afdeling Groningen.

'De 'gekke bedragen' gaan er door zo'n systeem uit. Met die bedragen zijn wij als makelaars ook niet blij. Hierdoor komt er alleen maar gebakken lucht in de markt en daar zit niemand op te wachten', aldus Palland.

Evaluatie
De proef loopt tot en met 30 juni 2016. Tijdens de pilot gaat de makelaarsvereniging de betrokken woningverkopers en bieders ondervragen naar de ervaringen met het online systeem. Na afloop volgt een evaluatie.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws