FC Groningen ruikt de play-offs: drie keer Heracles binnen zeven dagen?

Van kansloos voor plek acht, naar alles in eigen hand. FC Groningen is bezig aan een opmars op de ranglijst. Zondag is de laatste speeldag en wij zetten de scenario's op een rij.

Afgelopen zondag vielen alle puzzelstukjes op hun plek voor de FC. In Heerenveen werd de Derby van het Noorden gewonnen, terwijl de concurrentie om een plek in de play-offs punten morsten.

Concurrentie morst punten
PEC Zwolle en ADO Den Haag kwamen niet verder dan een gelijkspel, terwijl NEC en Vitesse verloren. Het gevolg: FC Groningen staat nu achtste, goed voor een plek in de play-offs.

Alles in eigen hand
Komende zondag wacht de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De FC heeft alles in eigen hand. Bij winst is de ploeg van trainer Erwin van de Looi zeker van een verlenging van het seizoen.

Play-offs
In de play-offs speelt de nummer 5 tegen de nummer 8, en de nummer 6 tegen de nummer 7. De nummers 7 en 8 spelen eerst thuis.
Afbeelding


Winst: Drie keer Heracles Almelo binnen zeven dagen?
PEC Zwolle (nummer 7) ontvangt zondag PSV, dat nog strijdt om de titel. Mocht FC Groningen winnen en PEC Zwolle verliezen of gelijkspelen, dan starten de play-offs voor de FC volgende week donderdag thuis tegen Heracles Almelo. De zondag erop is de return. Oftewel: drie keer Heracles binnen zeven dagen?

Of toch FC Utrecht of AZ?
Mocht PEC Zwolle ook winnen, dan is de nummer 5 in de eredivisie tegenstander in de play-offs. Momenteel is dit FC Utrecht, maar dit kan ook nog AZ worden. Beide ploegen spelen zondag tegen elkaar in Utrecht met als inzet plek vier en daarmee plaatsing voor de voorronde van de Europa League.

Gelijkspel: NEC en Vitesse moeten winnen
Bij een gelijkspel is FC Groningen afhankelijk van twee Gelderse ploegen, NEC en Vitesse. Beide ploegen gaan bij winst de FC voorbij. NEC gaat op bezoek bij Feyenoord, dat nergens meer voor speelt. Vitesse speelt in Enschede tegen FC Twente, dat eveneens om des keizers baard speelt.

Verlies: NEC heeft een punt nodig, Vitesse de volle buit
Mocht FC Groningen verliezen van Heracles Almelo, dan zijn het eveneens NEC en Vitesse die op de loer liggen. Het enige verschil is dat NEC bij verlies van de FC aan een punt genoeg heeft om plek acht te veroveren. Vitesse moet hoe dan ook winnen om nog kans te maken op de play-offs.

Heracles Almelo of FC Utrecht
Als de FC ondanks het verlies plek acht behoudt, treft het in de play-offs FC Utrecht of Heracles Almelo. Het resultaat van FC Utrecht in eigen huis tegen AZ is hierin bepalend.

De stand in de eredivisie:
Afbeelding


De laatste speeldag
Het programma voor de laatste speeldag met de wedstrijden die voor FC Groningen van belang zijn:
Afbeelding
Meer over dit onderwerp:
sport fcgroningen GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws