Honderden kartonarbeiders stomen op naar rechtbank

© Remco in 't Hof/RTV Noord
Honderden Groningse en Drentse kartonarbeiders stomen mogelijk op 11 mei naar de Groninger rechtbank. Op die dag dient een kort geding dat de ondernemingsraad (OR) heeft aangespannen tegen de directie van Solidus Solutions, het voormalige Smurfit Kappa.
Inzet is de aanstelling van een Raad voor Commissarissen (RvC) bij het concern. In 2015 sprak de OR met de directie af dat er een controlerend orgaan komt. Maar tot nu toe heeft de directie niets ondernomen om tot een RvC te komen.

Vestigingen plat

Daarom dient 11 mei een kort geding. Op die dag gaan alle vestigingen van het concern (Bad Nieuweschans, Oude Pekela, Hoogkerk en Coevorden) plat. De bedoeling is dat de honderden medewerkers met de bus optrekken naar de Groninger rechtbank.

Nooit eerder

'Het is in de geschiedenis van het bedrijf nog nooit eerder gebeurd dat de OR en de directie voor de rechter staan. Hier wordt echt niemand blij van. Onbegrijpelijk dat iets wat zwart op wit staat niet wordt uitgevoerd', zegt OR-voorzitter Hemmo Hillenga.
Dinsdag hebben de kartonarbeiders de fabriek in Bad Nieuweschans plat gelegd. Inzet van deze staking is een betere cao en niet het conflict rond de Raad van Commissarissen.