Made in Grunn: Verkeersborden die 'praten' met de TomTom

In Made in Grunn deze keer een portret van de HR Groep in Leek. Holland Reliëf is de grootste Nederlandse producent van verkeersborden, bewegwijzering en straatmeubilair.
Het concern heeft tien vestigingen in heel Nederland. De vestiging in Leek is gespecialiseerd in verkeersborden en bewegwijzering. Bij de HR Groep werken zo'n tweehonderdvijftig mensen, waarvan vijfendertig in Leek.

Tachtig procent
Naar schatting staan er in ons land zo'n vijf miljoen verkeersborden. Tachtig procent daarvan komt uit Leek. De kans is dus groot dat u dagelijks meerdere borden ziet, die in de vestiging aan de Lindensteinlaan zijn gemaakt.

Alleen de platen aluminium, waarvan de borden worden gemaakt, komen niet uit Leek. De hele verdere productie vindt daar wel plaats. Hier krijgen de borden hun de ronde, vierkante, rechthoekige of ronde vorm, krijgen ze een sticker en de buitensdienst zorgt ervoor dat ze bij de weg worden geplaatst.

Ontwikkelingen
Nieuw in het assortiment van de HR Groep zijn verkeersborden, die zijn uitgerust met een sensor. Die sensor staat in verbinding met een database, waarin in een oogopslag te zien is waar een bord staat en wat voor bord het is. Het gebruik van de nieuwe technologie stelt HR onder meer in staat om bijvoorbeeld bij een aanrijding een bord snel te vervangen.

De volgende stap is dat de borden contact maken met autonavigatie. Een automobilist kan dan à la minuut zien waar een stremming is en ook wanneer de stremming voorbij is.

Sensor
Voor mensen, die er een hobby van hebben gemaakt om verkeersborden te stelen, is de sensor slecht nieuws. Algemeen directeur Jacques Goddijn van de HR Groep: 'We kunnen tot op de centimeter zien waar een bord is'.
Meer over dit onderwerp:
Industrie Ondernemers economie LEEK
Deel dit artikel:

Recent nieuws