Open dag bij het babyluikje: 'Elk kindje verdient een goed begin'

Een klein kamertje met een opgemaakt ledikantje. Op het dekentje ligt een envelop met daarop de tekst: 'Wil je deze brief meenemen?'
Babyluikje

We zijn in de beschermde wiegkamer in Groningen, oftewel 'het babyluikje'. Deze vondelingenkamer valt onder de stichting Beschermde Wieg. Zwangeren en pas bevallen vrouwen kunnen daar terecht voor noodhulp; via de telefoon, app, chat of in het uiterste geval het babyluikje. Daar kunnen ze hun baby veilig achterlaten.


Een goed begin

Anneke de Boer is de initiatiefneemster van de Groningse vondelingenkamer. 'In 2012 zag ik een schrijnend verhaal op tv en ik dacht: 'Dat moet toch anders kunnen?' Zo'n moeder hoeft niet als een dief in de nacht rond te sluipen. En elk kindje verdient een goed begin'.

Anoniem

De Boer woont zelf in het pand met de vondelingenkamer. Die heeft wel een aparte ingang. De moeder kan daar, volledig anoniem, naar binnen lopen. In het kamertje staan een wiegje en een stoel. Ook hangt er een intercom. Als een moeder binnenkomt, gaat bij De Boer een signaal af. Zij wacht dan rustig af. De moeder kan contact zoeken via de intercom, maar ze kan ook weggaan. Als ze het kamertje heeft verlaten, gaat De Boer naar de baby. Het kindje ligt dus hoogstens een paar seconden onbewaakt in het ledikant.

Puzzelstukje

In het ledikantje ligt een brief voor de moeder. Daarin zitten medische tips voor vrouwen, die net bevallen zijn. Ook zit er een telefoonnummer in van een verloskundige, die niet zal vragen naar de gegevens van de moeder. Maar het belangrijkste is het puzzelstukje, dat in de envelop zit. Daarmee kan de moeder zichzelf altijd weer koppelen aan haar baby. De andere helft van het puzzelstukje blijft namelijk bij het kindje. Als ze later naar elkaar gaan zoeken, passen de puzzelstukjes naadloos in elkaar.

Open dag

De beschermde wiegkamer ligt aan de Palembangstraat 46/48 in Groningen. Dinsdag is er open dag en kan iedereen een kijkje nemen bij de voorziening.
Kijk voor meer informatie op de website van de beschermde wieg