'Ik blijf de hoop houden dat ik hier mag blijven'

De 18-jarige Mariam Korashvili uit de stad Groningen dreigt terug te worden gestuurd naar Georgië. Zeven jaar geleden kwam Mariam hier aan. 'We waren in oorlog en we moesten vluchten', vertelt Mariam.

'Ik had al mijn vrienden thuis en in Nederland had ik niks. Voor mij was dat heel moeilijk.' Maar ze voelt zich al snel thuis en leert binnen drie maanden de Nederlandse taal.

Onveilig
Mariam wil absoluut niet terug, omdat het nog onveilig voor haar is in Georgië. Gewapende groepen mensen maken nog steeds ruzie over bepaalde gebieden in het land. Haar zaak is al zes keer door de rechter in haar voordeel beslist, maar de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) gaat in hoger beroep vanwege een kruisje in haar dossier.

Op een moment dat de familie zich moest melden bij de IND is er iets mis gegaan. Volgens de instantie hebben ze zich niet gemeld. Door deze fout komt Mariam niet in aanmerking voor het kinderpardon.

Lezen is één van de dingen die Mariam graag doet. Op haar kamer hangt een grote Starwars-poster en liggen meerdere dikke boeken. Ze zit in 5 vwo van het Eemsdeltacollege in Appingedam. Elke schooldag reist ze er met veel plezier naar toe. Tijdens haar proefwerkweek hoorde ze dat ze nog steeds niet mag blijven van de IND.

Zwarte magiërs 
'Iemand zo lang in onzekerheid laten kan toch niet?' Als kind zag ze de mensen van de IND altijd voor zich als boze mensen in lange zwarte jassen. 'Een soort van zwarte magiërs, die kwade bedoelingen hadden.'

Inmiddels snapt ze dat het mensen zijn, die vooral beslissingen nemen op grond van papieren. Zelf heeft ze zich moeten verdiepen in de juridische taal om te begrijpen hoe en wat voor beslissingen er allemaal genomen moeten worden. 'Dat moet ik wel doen, anders snap je niet wat er over jou gezegd wordt.' Dat ze niet voldoet aan één klein ding maakt haar kwaad.

Haar cijfers zijn ondanks alle stress nog goed. Ze wil hierna iets met rechten gaan doen. 'Dan kan ik straks misschien zelf terugvechten tegen de IND en voor anderen opkomen.'

Hoop
Met het opzoeken van de publiciteit hoopt Mariam dat er wat aan de slechte regelgeving van de IND gedaan kan worden. Ze blijft vechten voor haar verblijf in Nederland en springt een gat in de lucht als ze mag blijven. 'Als de hoop weg is, dan heb je niks meer over. Dus ik blijf hopen', vertelt ze. Terug wil ze echt niet. 'Ik voel mij hier thuis.'

In augustus krijgt Mariam te horen of ze wel of niet mag blijven in Nederland.
Meer over dit onderwerp:
Groningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws