Nog geen uitspraak in kartonconflict

Een gek gezicht woensdagmorgen in de Groninger rechtbank. Zo'n 150 kartonarbeiders in oranje hesjes bevolken de publieke tribune van de rechtszaal. Er dient een kort geding dat de ondernemingsraad (OR) heeft aangespannen tegen de directie van Solidus Solutions, het voormalige Smurfit Kappa.

Inzet is de aanstelling van een Raad van Commissarissen (RvC) bij het concern met daarin een lid van de OR.

In 2015 sprak de OR met de directie af dat er zo'n controlerend orgaan komt. Maar tot nu toe heeft de directie niets ondernomen om tot een RvC te komen. De rechter deed woensdag geen uitspraak. Een uitkomst blijft dus voorlopig nog ongewis.

Vestigingen plat
Daarom diende woensdagmorgen een kort geding. Alle vestigingen van het concern (Bad Nieuweschans, Oude Pekela, Hoogkerk en Coevorden) gingen plat. Zo'n 150 medewerkers reden met de bus naar de Groninger rechtbank. Het is in de geschiedenis van het bedrijf nog nooit eerder gebeurd dat de OR en de directie voor de rechter staan.

'Het is heel gek dat je voor de rechter staat voor een afspraak die al lang is gemaakt', zegt Bart Plaatje van FNV Bondgenoten. Volgens hem is een beetje inspraak hard nodig. 'Het gaat om een roofkapitalist die de boel ten koste van de medewerkers een beetje wil oplappen en dan snel verkopen'.

CAO-conflict
Ondertussen speelt er ook nog het conflict rond de nieuwe cao. De medewerkers zijn uiterst ontevreden over het aanbod van de directie en gingen al meerdere keren in staking.

De uitspraak van de rechter wordt binnen enkele weken verwacht.
Lees ook: Kartonarbeiders in Bad Nieuwschans staken opnieuw
Meer over dit onderwerp:
BAD NIEUWESCHANS
Deel dit artikel:

Recent nieuws