Herstel Duitse spoorbrug kwestie van lange adem

Het herstel van de kapotte spoorbrug bij het Duitse Weener gaat minimaal nog vijf jaar duren. En als het tegenzit zelfs twee keer zo lang.
Dat hebben de Deutsche Bahn en de Duitse overheden laten weten tijdens een overleg in Berlijn met de provincie Groningen.
In december vorig jaar werd de brug over de Eems kapot geramd door een vrachtschip. Daardoor is er geen treinverkeer tussen Groningen en Leer mogelijk.

Dertig miljoen

Inmiddels is een deel van de onderzoeken naar het herstel afgerond. Ook is er meer duidelijk over de kosten. De verzekering keert vier miljoen euro uit, terwijl de goedkoopste oplossing alleen al zo'n dertig miljoen euro kost.
De Groningse gedeputeerde Fleur Gräper (D66) heeft aangedrongen op haast bij de Duitsers. 'Wat ons betreft moet de tijd leidend zijn. We kiezen dan ook voor een simpele, snelle oplossing. Ook als dat niet de meest ideale is,' licht ze toe.

Complex

Vanuit Duitse kant is toegezegd dat er snel een beslissing komt. Eenvoudig is dat niet. 'Het gesprek was ook wel wat ontnuchterend. In de zin dat we helder hebben gekregen hoe complex en groot het probleem is. En dat echt simpele oplossingen er gewoonweg niet zijn.'
De gedeputeerde is er van overtuigd dat ook de Duitsers doordrongen zijn van het grote belang van de brug voor het internationale treinverkeer. 'Alle partijen dringen aan op een snelle oplossing. Dus wat dat betreft zit er wel de nodige druk op. Dat stemt mij hoopvol.'

Verplicht tot herstel

Over de kosten van minimaal dertig miljoen euro maakt de provincie Groningen geen zorgen. 'Het is onze zegen dat deze verbinding onderdeel uitmaakt van een traject in het staatsverdrag tussen Duitsland en Nederland. Duitsland is verplicht deze verbinding te herstellen. En dat is zowel door de Deutche Bahn als het betrokken ministerie bevestigd.'
De komende tijd volgen nog enkele onderzoeken. Na de zomer moet duidelijk zijn wat de beste oplossing is en dus hoe lang het allemaal nog gaat duren.