Eeuwenoude Meikermis voegt nieuw hoofdstuk toe aan geschiedenis

Er was nog geen televisie of bioscoop, maar de Meikermis in Groningen bestond al. De geschiedenis van de grootste kermis van Groningen gaat al zo'n vijfhonderd jaar terug. Donderdagmiddag ging hij weer weer van start.
Aan het eind van de Middeleeuwen is de kermis geleidelijk ontstaan. Een aantal keer per jaar mochten marktkooplui van buiten de stad naar de jaarmarkt. Gewoonlijk mochten alleen Stadjers op de markt staan.

Stoommachine

Bij zo'n jaarmarkt kwamen allerlei artiesten mee de stad in, zoals clowns, acrobaten en goochelaars. Het is het begin van de Meikermis.
Zo'n 150 jaar geleden veranderde het karakter van de markt. De stoommachine deed zijn intrede. Voor het eerst verschenen er ronddraaiende attracties, die op stoom werkten. Geleidelijk verdwenen de vrouw met de baard en dwergen van de kermis en ontstond de moderne kermis zoals we die kennen.

Zuipen

De kermis was door de geschiedenis dé gelegenheid voor het volk om eens flink te zuipen en feest te vieren. Dat vond de gegoede burgerij maar niets. Zij hebben meerdere pogingen gedaan om de kermis de nek om te draaien. Onder protest van het volk is dat nooit gelukt.

Suikerspin

Bij de start van de Meikermis werd dit jaar een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Wethouder Joost van Keulen kreeg een suikerspin uitgereikt van Bittergenootschap Omlandia van Studentenvereniging Vindicat. De traditie bestaat sinds 1837, maar was de laatste jaren in de vergetelheid geraakt. Met de suikerspin voor Van Keulen is dit stukje geschiedenis weer in ere hersteld.