Gebruik lightproducten helpt niet tegen overgewicht

Het consumeren van lightproducten helpt niet om overgewicht bij de bevolking terug te dringen. Het werkt namelijk op lange termijn overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand. Dat stellen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Uit eerder onderzoek kwam al naar voren dat mensen meer chips eten zodra ze overschakelen op de lightvariant.

Meer eten en drinken
Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat mensen in dat gedrag volharden. Ook een jaar nadat ze zijn overgestapt op light, blijven ze meer eten en drinken van die producten.

Sterker nog, aldus de onderzoekers: ze eten naast de lightvariant ook weer de vertrouwde variant van hun snoep.

De onderzoekers, onder leiding van marketinghoogleraar Peter Verhoef, adviseren de overheid om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van lightproducten.

Chips
Het onderzoek, waarvan de resultaten worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing, concentreert zich op de consumptie van light chips, maar volgens Verhoef strekken de conclusies zich uit tot alle 'hedonische' producten die vooral een genotsfunctie hebben, waaronder snoep en frisdrank.

De resultaten zijn volgens de onderzoekers niet alleen van toepassing op Nederland, maar ook op andere West-Europese landen en de Verenigde Staten.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws