Milieudefensie: 'Maak contacten tussen Shell en overheid openbaar'

© Jos Schuurman
Milieudefensie eist van de overheid dat de contacten met Shell volledig openbaar worden gemaakt. Dat zegt de milieuorganisatie naar aanleiding van het nieuws over geheime afspraken tussen Shell en het ministerie van Economische Zaken.
Dat
in het boek De Gaskolonie, dat vrijdag wordt gepresenteerd. Drie journalisten van het NOS Journaal hebben daarin uitvoerig onderzoek gedaan naar de gaswinning in Groningen.

'Winst stond voorop'

De geheime afspraken stammen uit 2005. Volgens Milieudefensie blijkt uit het boek dat de winst van Shell voorop stond: 'En niet de veiligheid van de Groningers. Daarom is de gaskraan ook nog steeds niet dicht.'
Naast het openbaar maken van alle contacten tussen Shell en het ministerie, eist Milieudefensie ook dat het winningscontract tussen Shell, Exxon en de Staat openbaar wordt gemaakt. Daarnaast wil de milieuorganisatie dat de gaskraan zo snel mogelijk dicht gaat.

'Nog meer wat wij niet weten?'

'Wat is er nog meer dat wij allemaal niet weten? Hoe vaak vinden er onderonsjes tussen Shell en het ministerie van Economische Zaken plaats? Wij vinden dat de Groningers in het bijzonder, maar in principe alle Nederlanders het recht hebben dat te weten. Want eigenlijk zouden zij de eerste en belangrijkste gesprekspartner van de minister moeten zijn', zegt Ike Teuling van Milieudefensie.
De milieuorganisatie gaat een WOB (Wet Openbaarheid Bestuur)-verzoek indienen om de gegevens op te vragen.