Bodembeweging wil parlementaire enquête over gaswinning

Dick Kleijer
Dick Kleijer © RTV Noord
Er moet met spoed een parlementaire enquête komen naar de besluitvorming rondom de gaswinning in Groningen.
Dat laat de Groningen Bodem Beweging (GBB) weten in een reactie op het boek De Gaskolonie. Daaruit blijkt dat het ministerie van Economische Zaken in 2005 geheime afspraken over de gaswinning heeft gemaakt met Shell en Exxon.
De bodembeweging vindt dat ook de rol en invloed van deze aandeelhouders van de NAM duidelijk moet worden. 'In heden en verleden,' voegt Dick Kleijer van de bodembeweging daar aan toe.

Haast maken

Hij wil dat er haast wordt gemaakt met een parlementaire enquête. 'De hoofdrolspelers leven nu nog. We kunnen nu nog een goed inzicht krijgen hoe er gehandeld is en waar dit toe heeft geleid. Daar kunnen dan nog voor het heden en de toekomst lessen uit worden getrokken.'

Onderste steen

Verschillende partijen in Tweede kamer reageren geschokt op de geheime afspraken. Zo wil de PvdA dat 'de onderste steen boven komt'.
GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat Kamp afstand neemt van de geheime afspraken in het verleden. 'En hij moet duidelijk maken dat die afspraken geen invloed mogen hebben op het winningsplan van nu', reageert Van Tongeren.