Cunera over wietolie

Wietolie; wat is het, wie gebruiken het en waarom is er via de dokter zo moeilijk aan te komen? Daarover gaat het zondag bij Cunera.
Habbekrats

Cunera is bij 'Social Club Groningen'. Sinds kort kunnen mensen die ernstig ziek zijn daar voor een habbekrats wietolie krijgen. De olie wordt op een geheime plek gemaakt van illegaal geteelde wiet en wordt onder meer gebruikt door kankerpatiënten om pijn te bestrijden.

Lymfklierkanker

Eén van de patiënten die via de Social Club wietolie krijgt is de 18-jarige Maryam YouYou uit de stad Groningen. Zij heeft lymfklierkanker en begint binnenkort met een chemokuur. Door de wietolie heeft ze minder pijn en eet en slaapt ze beter.

Legaal en illegaal

In wietolie zit in meer of mindere mate de stof THC, dat is de stof die je ook 'high' maakt. De olie is sinds 2003 legaal via de apotheek te krijgen. Maar dokters zijn vrij huiverig om het voor te schrijven en veel verzekeraars vergoeden het niet. Rinus Beintema van Social Club wil dat aankaarten en met illegale wietolie een proefproces uitlokken. Bovendien geeft de organisatie advies hoe je zelf wietolie kan maken.

Zelf maken

Erik Marissen uit Vlagtwedde maakt z'n eigen wietolie voor vrienden en familie. Daarnaast maakt hij hennepolie, waarin nauwelijks THC zit maar vooral een andere stof; CBD. Zijn dochter Maaike gebruikt die olie om epilepsieaanvallen tegen te gaan.
Cunera over wietolie. Zondag na Noord Vandaag om 18.10. Het programma wordt ieder half uur herhaald en is ook te zien via rtvnoord.nl en onze app.