De Noorderbrug wint hoger beroep over aanbesteding pgb

© RTV Noord / Steven Radersma
Zorginstelling De Noorderbrug heeft vrijdag voor de tweede keer een rechtszaak gewonnen tegen twaalf gemeenten in Noord- en Oost-Groningen over keuzevrijheid in het persoonsgebonden budget (pgb).
De organisatie spande in oktober vorig jaar een rechtszaak aan tegen de twaalf gemeenten in verband met de lopende aanbesteding voor Zorg in Natura. De gemeenten regelen samen de zorg voor hun gehandicapte inwoners en sluiten daarvoor contracten af met instellingen zoals De Noorderbrug.

Persoonsgebonden budget

Daarnaast kunnen die gehandicapten zelf ook een persoonsgebonden budget aanvragen. Ze kunnen dan zelf zorg inkopen. Daar wilden de gemeenten van af. Ze eisten in de contracten met zorginstellingen dat die geen pgb-zorg meer zouden verlenen.

Gelijk

De Noorderbrug was het hier niet mee eens en kreeg in het kort geding in oktober gelijk van de rechter. De twaalf gemeenten gingen hierop in hoger beroep, maar het Hof gaf hierin de instelling opnieuw gelijk: 'Als een burger een pgb wenst te ontvangen moet dat pgb eenvoudigweg worden verstrekt.'