Reacties op vondelingbaby: 'Lieve mama, wat moet jij wanhopig zijn geweest'

Reactie op Facebook over de vondelingbaby
Reactie op Facebook over de vondelingbaby © Flickr / Andrew Seaman
Op Facebook komen veel reacties binnen op het nieuws dat de eerste baby in de vondelingenkamer in Groningen is gelegd. Facebooklezers steken de moeder unaniem een hart onder de riem. Een greep uit de reacties.
In de nacht van donderdag op vrijdag bracht een moeder haar baby naar de vondelingenkamer. Veel mensen die reageren op het Facebookbericht van RTV Noord vinden het dapper van de moeder.
'Wat een dappere beslissing'
Eén reactie springt eruit. De reactie van Inge Verschoor is recht vanuit het hart geschreven en heeft inmiddels ruim tweehonderd likes.

'Lieve Mama, wat moet jij wanhopig zijn geweest! Wat moet jij je nu verdrietig en alleen voelen. Lieve mama, wat een dappere beslissing om dit te doen. Lieve mama, ik hoop dat je hulp kunt vinden. Sterkte!'

'Respect, sterkte en kracht'
Maar het is niet de enige reactie van een lezer die de moeder een hart onder de riem steekt.
'Heel veel respect voor deze vrouw, wat een moeilijke en zware beslissing. Wat zou zij in de put hebben gezeten zeg. Ze zouden meer van dit soort vondelingenkamers moeten hebben in Nederland in plaats van dat kindjes op de stoep worden gelegd of weet ik veel wat moeders nog meer konden doen uit wanhoop. Nu heeft het kindje een veilig thuis en zelfs nog de kans als het 16 is om te weten wie de bioligische moeder is.' (Marijke Isayara)
'Dit vind ik een mooie oplossing voor alle moeders die wanhopig zijn. En respect voor deze mama dat ze hier gebruik van heeft gemaakt. Sterkte mama en kindje, ik hoop dat je bij een liefdevol gezin bent terechtgekomen.' (Lucette van der Weide)

Deze moeder heeft in moelijke omstandigheden de beste oplossing gezocht en genomen! Het kindje is veilig en verzorgd. Het kindje kan zelfs z'n moeder zoeken als het groot genoeg is en deze behoefte heeft. Ik ben trots op deze moeder en De Beschermde Wieg dat ze de mogelijkheid bieden. Ik ben niet trots op onze wetten dat dit strafbaar moet zijn. Geen enkele moeder staat haar kindje af als er geen abslolute noodzaak is.' (Miram Sikkema)

'Wat ontzettend moedig en dapper van deze mama. Wat zal zij een kracht nodig hebben gehad om deze stap te zetten. Ik hoop dat beide de zorg en liefde zullen vinden ze zo heel hard nodig hebben.' (Sylvia Hoymann - Praat)

'Alleen kindje op de wereld gezet'
'Arme mama. Waarschijnlijk helemaal alleen je kindje op de wereld zetten. En dan ook nog stiekem weg moeten geven. Wat een verdriet. Sterkte als je dit leest. Je kindje is veilig nu. Nu jij nog.' (Gerda Bersma)

'Jeetje ik vind het toch dapper. Ze heeft de bevalling waarschijnlijk ook alleen gedaan. En ze heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het kindje veilig is.' (Willeke Coersen)

'Dappere mama, wat houdt zij van haar kind door zo'n besluit te kunnen nemen! Sterkte lieve dappera mama. Geweldig dat de organisatie bestaat.' (Sifra Nonkes)

'Abdurd dat dit strafbaar is'

Veel mensen hebben er moeite mee dat het strafbaar is om een baby te vondeling te leggen. In Lopend Vuur geeft het grootste gedeelte van de stemmers, ruim 90 procent, aan een vondelingenkamer een goed idee te vinden.
De reactie van Petra Oost hierover levert ook veel likes op. Dit schrijft ze:
'Walgelijk en te gek voor woorden dat dit strafbaar is! Ben niet trots op onze wetten in dit soort gevallen. De moeder heeft juist veel moed verzameld en het krachtigste besluit genomen om haar kindje op deze manier veilig onder te brengen. Kan er alleen maar diep respect voor tonen en de moeder heel veel sterkte wensen voor nu en in de toekomst. Wat zal ze zich alleen en verdrietig voelen!'

Ze krijgt veel bijval op Faebook.
'Fijn dat er een vondelingenkamer is hier in Groningen. Ik snap niet dat het verboden is, dit is toch veel mooier dan de baby's ergens in te dumpen. Fijn lieve moeder dat je dit gedurfd hebt, misschien wil je je baby terug als je goede hulp krijgt. Probeer dat. Dat lieve moeder, je baby zal het goed hebben.' (Ineke Mulder)

'Waarom is dit strafbaar? De moeder doet het niet voor niets. Ze maken eerst zo'n kamer, maar als er gebruik van wordt gemaakt dan wordt een moeder gestraft? Dat is toch weer heel erg raar of niet?' (Hilda Luc)

'In plaats van blij te zijn dat een kindje leeft, gaan we een moeder vervolgen. Dit kan nooit de bedoeling zijn! Laat moeders hun 'ongewenste' kindjes veilig achter kunnen laten waar ze een goed leven kunnen krijgen. Ze hebben he t al moeilijk genoeg zonder vervolging.' (Petra Wieringa)

'Absurd dat het strafbaar is. Moeder is waarschijnlijk dik in paniek en wil vooral het beste voor het kindje. Wat wil onze overheid dan? Dat zo'n kindje verplicht bij de moeder blijft terwijl zij voelt/denkt dat ze er neit goed kan of wil zorgen. Dan zijn er alleen maar verliezers.' (Sonja Swart)