'Het wordt een drukke transferzomer bij FC Groningen'

Wie gaan er weg? En welke nieuwe spelers acteren volgend seizoen in Euroborg? Elwin Baas laat zijn licht schijnen over wat hij komende zomer allemaal verwacht bij FC Groningen.

Het seizoen zit er voor FC Groningen nu definitief op. De spelers en staf gaan met vakantie, terwijl de beleidsbepalers zich begeven op de transfermarkt.

Transfervrij
Rasmus Lindgren, Michael de Leeuw, Lorenzo Burnet, Peter van der Vlag en Dino Islamovic vertrekken allen sowieso uit Euroborg. De contracten lopen af en de spelers zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen.

Afbeelding


Verlengen of verkopen
FC Groningen leeft voor een belangrijk gedeelte van de transferopbrengsten. Worden er bijvoorbeeld twee seizoenen geen spelers verkocht dan heeft de club financieel gezien een probleem. De club geeft immers jaarlijks structureel meer geld uit dan het binnen krijgt wanneer er geen spelers verkocht worden. Overigens is dit niet uniek, want bijna de gehele voetballerij doet dit.

Spelers die aan de vooravond van hun laatste contractjaar staan, zijn daarom binnen Euroborg een belangrijk onderwerp van gesprek. Van de huidige eerste selectie zijn dat:
- Sergio Padt
- Hans Hateboer
- Mimoun Mahi (optie + 2 jaar)
- Jarchinio Antonia
- Hedwiges Maduro
- Abel Tamata (optie + 1 jaar)
- Martijn van der Laan
- Desevio Payne (optie + 1 jaar)
- Tom Hiariej
- Oussama Idrissi (optie + 1 jaar)

De onderhandelingen zijn bij spelers met een optie in hun contract uiteraard minder urgent dan bij spelers die daadwerkelijk volgende zomer (2017) gratis de deur kunnen uitlopen.

Padt
Hij laat wekelijks zien een zeer betrouwbare eerste doelman te zijn. Niet voor niets volgt de keeperstrainer van Oranje de verrichtingen van de Noord-Hollandse sluitpost. Afgelopen zomer was er al concrete interesse en na een sterk seizoen als dit zal die interesse normaal gesproken alleen maar toenemen. Wat ik hoor is er al een verkennend eerste gesprek geweest en zullen de vervolggesprekken binnenkort plaatsvinden.

Afbeelding


Nu ga ik gelukkig niet over de portemonnee van de FC, maar ik zou niet twijfelen om Padt een sterk verbeterd contract aan te bieden. Zo'n stabiele doelman haalt Groningen niet zomaar terug. Ik vind Padt één van de betere keepers van de Eredivisie en als hij zelf openstaat voor contractverlenging dan zou ik als ik FC Groningen was maar heel snel met een nieuwe aanbieding komen.

Hateboer
Een echte Groninger waar het publiek graag voor naar het stadion komt. Altijd 100 procent alles geven en nooit verzaken. Hij heeft zijn snelheid en fysiek absoluut mee. Ook na 47 officiële wedstrijden dit seizoen (FC Groningen en Jong Oranje) dendert de rechtsback tegen Heracles negentig minuten lang over de rechterflank alsof het geen energie kost. Als international van Jong Oranje en 90 duels voor de FC is Hateboer met zijn 22 jaar een zeer interessante speler voor bijvoorbeeld het Engelse tweede niveau of onderkant Duitse Bundesliga.

Afbeelding


Geruchten in en rondom stadion Euroborg beweren dat Hateboer zelf de intentie heeft uitgesproken om het een stap hogerop te zoeken. Praten over contractverlenging lijkt op dit moment zinloos. Mocht er een interessante club zich melden dan vermoed ik dat Hateboer deze zomer wel eens kan vertrekken.

Antonia, Maduro, Van der Laan en Hiariej
Hedwiges Maduro is de enige van deze vier die nog een behoorlijk aantal wedstrijden heeft gespeeld dit seizoen (38). Maar ik kan me werkelijk niet voorstellen dat er binnen de muren van stadion Euroborg mensen zijn die tevreden terugkijken op zijn eerste seizoen hier in Groningen. Ik verwacht niet dat een contractverlenging een optie is. Daarom bij eventuele interesse serieus nadenken om hem te verkopen.Dat geldt ook voor de overige drie. Zowel voor Antonia, Van der Laan als Hiariej verwacht ik weinig toekomst in de Euroborg. Antonia moet Linssen, Idrissi en Mahi voor zich dulden en daarom kun je het best deze zomer al afscheid van hem nemen. Van der Laan zal zich straks eind juni gaan melden bij de eerste training. Hij zal moeten hopen op wat speelminuten. Anders behoort, vermoed ik, een verhuur of definitief vertrek zeer zeker tot de mogelijkheden.

Tom Hiariej zal bij Groningen nooit een onomstreden basisspeler worden. Wel een ideale speler voor op de bank of wanneer er blessureleed is. Groningen heeft de wens uitgesproken een lopende middenvelder te willen. Daarom verwacht ik dat Hiariej geen kans op speelminuten krijgt komend seizoen. Verhuur of verkoop lijkt mij logisch.

Mahi en Idrissi
Deze twee smaakmakers hebben beiden een optie in hun contract. Oussama Idrissi kwam afgelopen zomer van Feyenoord A1 naar de beloften. Hij heeft zich spectaculair ontwikkeld tot eer ste-elftalspeler en dat verdient een contractverbetering. Beide partijen zijn daarover nu in gesprek.

Afbeelding


Mimoun Mahi blijft ontzettend blessuregevoelig. Maar indien fit is hij absoluut een meerwaarde voor FC Groningen. De FC moet de inschatting maken of hij in de nabije toekomst minder blessuregevoelig kan gaan worden. Dit seizoen speelde hij maar in drie wedstrijden de volledige 90 minuten. En slechts vier wedstrijden waarin hij meer dan een uur speelde. Dit is uiteraard veel te weinig.

Afbeelding


Ik verwacht dat Groningen zijn contract nog niet openbreekt en tot volgend seizoen winterstop wacht om te kijken of hij meer geluk heeft voor wat betreft zijn fysieke gesteldheid. Nogmaals, zonder blessures is Mahi één van de toppers bij FC Groningen.

Tamata en Payne
Op dit moment zijn dit zowel de tweede links- als rechtsback. Openbreken of optie lichten lijken mij op dit moment geen optie. Afwachten hoe zij zich komend seizoen ontwikkelen.

Wat gebeurt er met Tibbling, Rusnák en Hoesen?
De contracten van Simon Tibbling en Albert Rusnák lopen nog wel een tijdje door, maar iedere transferperiode is er wel een verrassing. Tibbling werd uitgeroepen tot speler van het jaar bij FC Groningen. De Zweedse middenvelder is ideaal voor het verplaatsen van de bal, maar ik mis diepte in zijn spel. In Almelo liet hij, met zijn assist op Rusnák, zien wel over die diepte te beschikken.

Een speler van het kaliber Tibbling is elke transferperiode onderwerp van gesprek. Naar verluidt heeft hij een uitstekende zaakwaarnemer met een goed netwerk. Ik zal niet raar opkijken, wanneer hij na een goed optreden op de Olympische Spelen eind augustus alsnog vertrekt uit Groningen.

Rusnák speelde een slecht seizoen. Hij heeft simpelweg te weinig gebracht en ik heb het gevoel dat de Slowaak zelf ook niet gelukkig is bij Groningen. Hij heeft weinig gekost en wellicht is een verkoop het beste voor beide partijen.

Afbeelding


Danny Hoesen mag al een tijdje uitkijken naar een andere club. Afgelopen winter was hij dicht bij een verhuur aan Roda JC. FC wilde hem alleen maar verkopen en de deal ging niet door. Komt er een club voor Hoesen deze zomer? Na twee seizoenen Groningen is de conclusie helder: Hoesen heeft niet kunnen brengen wat men verwacht had.

De aanwinsten
Groningen zal zich vermoedelijk in eerste instantie gaan richten op een linksbenige centrale verdediger, linkervleugelverdediger en een lopende centrale middenvelder. De naam van Ruben Yttergard Jenssen is al gevallen voor de rol van lopende middenvelder.

Het is nog altijd afwachten of hij daadwerkelijk naar Euroborg komt, maar zo'n type zoekt Groningen nadrukkelijk. Hij staat bekend als een middenvelder met een veel loopvermogen. Daarnaast pikt hij regelmatig zijn goaltjes mee en heeft hij de nodige ervaring.

Lucas Woudenberg zal vermoedelijk nog steeds hoog op het 'lijstje' van de FC staan als vervanger van de vertrekkende Lorenzo Burnet. De linksback zal straks de voorbereiding bij zijn club Feyenoord gaan draaien en wellicht kan Groningen hem eind juli of begin augustus huren of kopen (contract tot de zomer 2017). Tot die tijd heeft Groningen met Tamata en Van der Laan twee spelers die daar kunnen spelen. Of heeft de FC haar zinnen gezet op een andere linksback?

Afbeelding


Broer
Voor de positie centraal achterin wil Groningen het liefst een linksbenige centrale verdediger halen. De naam van Ulrik Yttergard Jenssen (inderdaad het jongere broertje van Ruben) gaat rond. Hij heeft een aflopend contract bij Olympique Lyon. Met zijn negentien jaar is hij nog erg jong. Hij is tevens ploeggenoot van Alexander Sørloth bij Jong Noorwegen. Hij staat te boek als talent, maar of hij op deze leeftijd een directe versterking zal zijn is lastig in te schatten. Wellicht een interessante speler voor de nabije toekomst.

Kappelhof
Uiteraard zal bij elke speler die verkocht gaat worden gekeken worden of er een vervanger aangetrokken moet worden of niet. En elke transferperiode zijn er verrassingen. Transfers die we niet zo snel zagen aankomen zoals de overgang van Johan Kappelhof afgelopen winter naar Chicago Fire.

Het gaat een drukke transferzomer worden. Ik zal er niet raar van opkijken wanneer er begin augustus (start competitie) een compleet ander team op het veld staat dan dit jaar. De beleidsbepalers van FC Groningen zullen de druk ongetwijfeld voelen, want het spel moet in ieder geval beter dan afgelopen seizoen.

Afbeelding


Elwin Baas is sportverslaggever en commentator bij RTV Noord. Hij volgt FC Groningen op de voet en kent alle ins en outs.
Meer over dit onderwerp:
sport fcgroningen
Deel dit artikel:

Recent nieuws