Alders: 'Versterking Forum had minder ingrijpend en goedkoper gekund'

De versterking van het Groninger Forum had minder rigoureus en dus goedkoper gekund. Tot die conclusie komt Nationaal Coördinator Hans Alders.

De bouw van het Forum lag lange tijd stil in afwachting van de aanpassing van de bouwplannen. Uiteindelijk betaalde de NAM een kleine zeventig miljoen euro voor de bouwkundige versterking voor het veelbesproken complex in het hartje van de stad.

Anders
Achteraf is het de vraag of dat wel nodig was. Hans Alders: 'Als we vandaag dat besluit hadden moeten nemen, dan had het er anders uitgezien.'

Hij wil niet spreken van een inschattingsfout. 'Het besluit is destijds genomen met de toen bekende gegevens. Zoals de Nationale Praktijk Richtlijn uit die periode en de toenmalige KNMI-kaart. Op grond daarvan is destijds het juiste besluit genomen,' licht hij toe.

Verder in de tijd
Wel is er sinds die tijd het een en ander veranderd. 'We zijn nu verder in de tijd. Er is meer onderzoek gedaan en we weten meer. Dus zou het besluit van vandaag er anders hebben uitgezien.'

Volgens Alders is niet te zeggen hoeveel de versterking van het Forum met de normen van nu goedkoper had gekund. 'Maar het was wel aanzienlijk minder geweest,' weet hij wel.

Lees ook:
- Nieuwe betonnen vloer voor Groninger Forum
- 'Miljoenen naar het Forum, maar NAM laat mij in kou staan'
- 'Groninger Forum veilig, ook bij een zeer zware beving'
- Bouw Groninger Forum ligt tot begin 2016 stil
Deel dit artikel:

Recent nieuws