Mischa's Mediawereld: De beste vriend

We hebben een beetje ruzie met de politie. We, dat zijn de kranten van de NDC Media Groep, waaronder het Dagblad van het Noorden, en de drie noordelijke regionale omroepen.
De oprichting van de landelijke politie heeft ook in Noord-Nederland diepe sporen getrokken. Zo is de afdeling voorlichting gereorganiseerd en vooral ingekrompen. Alle begrip voor de problemen die dat oplevert. We hebben zelf ook te maken met bezuinigingen en reorganisaties.

Ons probleem: de voorlichting van de politie hapert. Beschikbaarheid, bejegening, het verschil met de oude situatie is op zijn zachtst gezegd opvallend.

Waarom zouden wij, de media, daar moeilijk over doen? De politie heeft het immers zwaar met die veelbesproken reorganisatie terwijl er ondertussen alleen maar meer taken bijkomen. Nogmaals, alle begrip.

Hoewel? Een belangrijk onderdeel van het politiewerk is het goed informeren van het publiek. Over het politiewerk. In het verleden ging dat, met respect voor elkaars verschillende taken, eigenlijk best goed.

Was er wat aan de hand, dan belden we even en kregen we nadere informatie, voor zover het belang van het onderzoek dat toeliet. Voor dat laatste was meestal alle begrip. Wilde de politie het publiek betrekken bij een opsporing, dan kregen wij een telefoontje.

En als dat begrip er niet was, dan botste het. Soms heftig. Niks mis mee. Wij zijn geen verlengstuk van de politie, de politie is geen journalistiek bedrijf. Uiteindelijk kwam het wel weer goed. Omdat we elkaars rol goed begrepen. En omdat journalisten en politiemensen vanwege het werk vaak op dezelfde plek zijn. We kennen elkaar.

Maar sinds de reorganisatie bij de politie is dat wederzijdse begrip omgeslagen in irritatie. Een gesprek met de korpsleiding heeft niets opgeleverd. Verslaggevers en redacteuren klagen zonder uitzondering steen en been over de nieuwe werkwijze. De bereikbaarheid en de bereidheid, twee hete hangijzers. Wij willen graag nieuws zo goed mogelijk brengen. Met de juiste informatie. De officiële politiewoordvoerder is daarbij een (vaak) waardevolle bron. Omdat ze het monopolie hebben op onderzoeksinformatie. Zij willen vast niet dat de media allerlei onzin de wereld insturen. Volgens mij is daar ergens een gezamenlijk belang.

In dat gesprek met de korpsleiding was er alle begrip voor ons ongenoegen. Het heeft alleen niet geholpen. Daarom hebben we nu, met alle genoemde media, besloten onze verhouding met de politie te herzien. We willen graag geloofwaardig blijven en serieus genomen worden. We overleggen hoe we samen om de formele politiewoordvoering heen kunnen werken.

De noordelijke media treden eensgezind op. Dat is uitzonderlijk. En het zegt wel iets. Tegen de politie. Volgens de slogan van vroeger onze beste vriend.

En u weet hoe dat kan gaan, vriendschappen en ruzie. Het einde van het begrip.

Afbeelding
In Mischa's Mediawereld schrijft hoofdredacteur Mischa van den Berg over onze omroep, journalistiek en aanverwante mediazaken. Volg Mischa op Twitter
Meer over dit onderwerp:
columns
Deel dit artikel:

Recent nieuws