Mogelijk toch weer onderzoek naar kabelbaan in Stad

De kabelbaan in de stad Groningen heeft z'n eindstation toch nog niet bereikt. Gemeentebestuur en ondernemers gaan weer om tafel om te praten over meer onderzoek.
Positief haalbaarheidsonderzoek

Woensdagavond debateerde de Groninger gemeenteraad over de kabelbaan tussen stadion Euroborg en binnenstad. Aanleiding voor het debat is een brief van half maart, waarin het college aangeeft niks te doen met het positieve haalbaarheidsonderzoek dat de stichting Fly-over deed naar de kabelbaan.
Volgens VVD en ChristenUnie gebruikt het college daarvoor argumenten die al voor het onderzoek op tafel lagen, zoals een te grote impact op de historische binnenstad.

Oude argumenten

'Dat wisten we een paar jaar geleden natuurlijk ook al. In 2011 was ook bekend dat de kabelbaan de lucht in gaat,' aldus VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge. Volgens de partijen had de stichting Fly-over zich de moeite van een onderzoek kunnen besparen als de gemeente de plannen nu op basis van oude argumenten afserveert.
Wethouder Paul de Rook erkent dat de brief geen recht deed aan de initiatiefnemers. De onderbouwing had beter gemoeten. Inmiddels is er wel een gesprek geweest met de Groningen City Club, de ondernemersvereniging die mede-initiatiefnemer is.

Meer onderzoek

De uitkomst? Dat er nog meer onderzoek mag komen naar de haalbaarheid. De Rook wil duidelijkheid over de inpasbaarheid in de binnenstad, het draagvlak en de exploitatie. 'Zolang daar geen zicht op is, hebben wij geen aanleiding om er een onbeperkt of onvoorwaardelijk akkoord op te geven.'
Daarmee is de kabelbaan nog altijd niet van de agenda af, maar ook zeker geen stap dichterbij gekomen. Want ook de raad spreekt zich woensdagavond niet uit voor de kabelbaan.
Het is nu aan de inititiefnemers of ze inderdaad weer verder onderzoek willen doen.