Gemeente overweegt actie tegen verdeling cultuursubsidie in Stad

© RTV Noord
De gemeente Groningen overweegt actie te ondernemen tegen de Raad voor Cultuur. Het gaat om de manier waarop die subsidies heeft toegekend aan Groningse instellingen, zegt wethouder Paul de Rook.
Zo krijgt het Noord Nederlands Orkest zes miljoen euro en ook voor het Noord Nederlands Toneel en het Houten Huis is ruim drie miljoen beschikbaar gesteld. Het Grand Theatre krijgt daarentegen geen cent, terwijl dat de subsidie goed had kunnen gebruiken voor een doorstart.

'Erg teleurgesteld'

De Rook is daar niet over te spreken: 'Dit advies slaat flinke gaten in onze culturele infrastructuur. Wij zijn uiteraard blij met de positieve adviezen over NNO, NNT en het Houten Huis. Maar tegelijkertijd zijn we erg teleurgesteld over de adviezen over Grand Theatre en Noorderlicht.'

'Slecht voor regio en Nederland'

'Wij hebben in deze regio met de overheden de handen ineengeslagen om onze culturele infrastructuur gezamenlijk te versterken. Als Noorderlicht en het Grand Theatre daaruit zouden wegvallen, kunnen wij ons programma niet waar maken, dat is slecht voor de regio, maar ook slecht voor Nederland', vervolgt de wethouder.
'We gaan ons nu beraden op verdere acties. We leggen ons hier niet zomaar bij neer.' Wat voor acties er gaan komen, is nog niet bekend.