Rachid Traoré leeft nog steeds tussen hoop en vrees

De situatie rond Alfa-collegestudent Rachid Traoré (19) wordt steeds onduidelijker, dat meldt RTV Drenthe. Al maanden strijdt hij tegen uitzetting naar zijn geboorteland Burkina Faso.
Volgens de ambassade heeft hij niet de juiste papieren om terug te keren. Aan de andere kant is zijn hoger beroep, voor een verblijfsvergunning in Nederland, onlangs afgewezen. 'De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertrouwt mijn verhaal niet. Ik moet meer informatie geven. Maar alles wat ik weet, heb ik verteld', verklaart Traoré.

Uitgeprocedeerd

Sinds 4 januari verblijft de vluchteling al in het vertrekcentrum in Ter Apel. Daar zou hij voorbereid worden op zijn uitzetting. Omdat dat zonder de juiste papieren niet kan, is dat geen optie. En omdat Traoré uitgeprocedeerd is, komt hij niet meer in aanmerking voor rijksopvang.

Op straat gezet

'Ik word op straat gezet. Ik weet niet wat er precies gaat gebeuren. Maar dat moment is belangrijk voor mij en ook spannend', zegt Rachid. In het dagelijks leven is hij naast leerling van het Alfa-college ook voetbalspeler van Achilles 1894 in Assen en daar jeugdtrainer.
Ruim drie jaar geleden kwam hij vanuit Burkina Faso naar Nederland. Zijn beide ouders zijn in het West-Afrikaanse land om het leven gekomen en hij heeft verder geen familie daar.

Actiecomité

Het acitecomité 'Rachid moet blijven' steekt volgende week opnieuw de koppen bij elkaar. In het comité zitten vertegenwoordigers van zijn voetbalclub en het Alfa College, waar Rachid naar school gaat. 'Wij willen toch de politiek wat meer bewerken. En we gaan ons laten informeren door Vluchtelingenwerk en andere instanties', zegt Achilles-voorzitter Ronald Keen.

Studievisum?

Een oplossing zou kunnen zijn dat er een studievisum wordt aangevraagd voor Traoré. Dat betekent dat er geld bijeen gebracht moet worden om hem financieel te kunnen onderhouden (levensonderhoud en studiekosten). Maar ook daar heeft hij niet de juiste papieren voor.

Discretionaire bevoegdheid staatssecretaris

Ook zou staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhof, gebruik kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat hij naar eigen inzicht een beslissing zou kunnen nemen over de situatie van Traoré.

Petitie

Sinds half februari staat de petitie van het comité Rachid moet blijven online. Die is inmiddels 2578 keer ondertekend.

Lees ook: