15-jarige moeder bij Cunera

Het programma Cunera gaat vanavond over onbedoelde zwangerschap. Afgelopen week stond een onbekende moeder in Groningen haar pasgeboren baby af.
Beschermde Wieg

De moeder zocht telefonisch contact met
. Deze stichting beheert ook de Groningse vondelingenkamer, maar daar is in dit geval geen gebruik van gemaakt. Cunera praat met vrijwilliger Anneke de Boer van Beschermde Wieg.

Ongewenst zwanger

In Groningen zijn verschillende instanties waar onbedoeld zwangere vrouwen terecht kunnen. Fiom heeft geen kantoor meer in Groningen maar wel een telefonische hulplijn. Siriz, voorheen de Vereniging tot bescherming van het ongeboren kind (VBOK), heeft nog wel een spreekuur in de stad. Maatschappelijk werker Ebel Kremer van Siriz begeleidt per jaar ongeveer 50 zwangere meisjes in Groningen en Friesland. 'Wij willen ze helpen een weloverwogen keus te maken.' Kremer is niet tegen een vondelingenkamer, 'maar het is beter als vrouwen in een eerder stadium aan de bel trekken.'

Tienermoeder

Khaoula was 14 toen ze zwanger werd van haar vriendje. Hoewel haar familie aandrong op abortus wilde ze het kind houden. Via Siriz kwam ze terecht bij een nieuwe tienermoederopvang in de stad. Twee weken geleden werd haar zoontje Kyzairo geboren en Cunera gaat op kraamvisite. Khaoula, inmiddels 15, is erg begaan met de onbekende moeder die deze week haar kind afstond.

Moeder en kind samen

De tienermoederopvang is een initiatief van het echtpaar Venema, dat ernaast woont. Er is straks plek voor zes jonge moeders en hun kinderen, momenteel wordt er nog druk verbouwd. Agnes Venema leidt Cunera rond. Ook zij heeft gemengde gevoelens over de vondelingenkamer omdat ze het belangrijk vindt dat moeder en kind samenblijven.
Cunera, zondagavond op TV Noord om 18.10 uur na Noord Vandaag. Het programma is ook te zien via rtvnoord.nl en onze app.