Tweedehands zorghulpmiddelen voor een prikkie in Delfzijl

Speciaal voor mensen met een kleine beurs die zorghulpmiddelen nodig hebben, is er sinds deze maand een zorgkringloopwinkel in Delfzijl. In deze kringloopwinkel krijgen rollators, rolstoelen en andere hulpmiddelen een tweede leven en zijn volgens initiatiefnemer Annemiek Knez 'te koop of te huur voor een prikkie'.
'De vraag naar deze kringloopwinkel is gigantisch', zegt Knez, 'zeker nu niet alles meer zomaar vergoed wordt door zorgverzekeraars.'

Uniek in Eemsdelta

Volgens Knez is zorgkingloopwinkel 'Het Zorghoekje Delfzijl' uniek in de regio. 'Er bestond op deze locatie al eerder een zorgwinkel alleen die is er na een tijdje alweer mee gestopt. Verder is er helemaal niets van deze strekking in de Eemsdelta dus klanten komen soms van heel ver voor onder meer een rollator of rolstoel', zegt Knez.

Geen winstbejag

De winkel aan de Nieuweweg in Delfzijl hoeft geen winst te draaien en daarom zijn de huur- en verkoop prijzen van de artikelen laag. Dat is voor Knez ook het hoofddoel. 'Ons klantenbestand is heel divers, maar we krijgen wel veel mensen over de vloer die nauwelijks geld te besteden hebben. Omdat we allemaal vrijwilligers zijn en de zorgwinkel als stichting werkt hoeven we geen winst te maken en kunnen we dus de prijzen laag houden', legt ze uit.

Familiebedrijf

Spullen krijgt de winkel door donaties of worden soms voor weinig geld op de kop getikt. Als iets niet functioneert wordt het door de vader van Annemiek Knez opgeknapt. 'De hele familie is inmiddels betrokken bij de winkel', lacht Knez, 'en mijn vader is heel handig. Daardoor kunnen we bijna alles wel aannemen. Want als het niet meer te maken valt, dan kunnen we zo'n kapotte rollator nog wel gebruiken voor onderdelen.'