Brokstukken van een F16 op het Wad?

Ze is Wadjutter en gaat regelmatig met groepen het Wad op om vuil te rapen. Nienke Dijkstra vindt dat mensen niet alleen moeten consumeren maar er ook bezig moeten zijn.
Niet wegkijken als je afval in de natuur ziet. Nienke Dijkstra vindt dat mensen bewuster moeten worden van hun omgeving. Ze neemt regelmatig groepen mee op haar schip om de Groningse en Friese wadden schoon te maken onder het motto 'Doe eens Wad'.

Verbinding
'Mensen moeten niet alleen maar de natuur consumeren maar er ook in bezig zijn door het schoon te houden', vertelt Nienke Dijkstra. Op het Wad laat ze haar schip droogvallen waarna zijzelf en de mensen die ze meeneemt het vuil kunnen rapen. 'Zo verbinden we mensen meer met de plek en de natuur'.

F16
'Stofzuigerslangen, visnetten, trossen, schoenen, Maggi-flessen, maar ook dildo's', vertelt Nienke Dijkstra. 'Je komt wel eens wat tegen'. Ook brokstukken van een F16. Dijkstra wist eerst niet wat het was en liet het onderzoeken door de politie. Toen bleek dat het van een F16 was die daar ooit is neergestort.

Andere manieren
Ze is niet alleen maar op het Wad bezig. Dijkstra trekt ook regelmatig aan de bel bij de politiek en op bestuurlijk niveau. In een brandbrief roept ze op dat er meer aandacht moet komen voor het afval en de plastic soep in de Waddenzee.

Prachtig!
Dijkstra hoopt met haar inzet en die van anderen de Waddenzee, UNESCO werelderfgoed, een stuk schoner te maken. 'Sommige mensen vinden het maar een grijze wereld. Maar het is een landschap wat veranderd en er compleet anders uit ziet met hoog en laag water. Het is een prachtig stuk natuur'.
Meer over dit onderwerp:
LAUWERSOOG
Deel dit artikel:

Recent nieuws