Mini-college waardevermindering (Deel 1): 'Hoogleraar vindt onderzoek naar huizenprijzen niet goed genoeg'

Er moet meer en vooral ander onderzoek worden gedaan naar de waardevermindering van huizen in het aardbevingsgebied. Dat vindt hoogleraar volkshuisvesting George de Kam van de Rijksuniversiteit Groningen.
De Kam berekende eerder al dat het totale waardeverlies in de provincie meer dan 950 miljoen euro bedraagt. Hij kwam tot dit bedrag door statistisch onderzoek op basis van het aantal schademeldingen in een gebied. De Kam pleit nu dus voor aanvullend onderzoek op andere terreinen.

Huizenkopers

De hoogleraar denkt dan aan bijvoorbeeld consumentenonderzoek door heel Nederland. Daarin wordt huizenbezitters in bijvoorbeeld Amerfoort de vraag voorgelegd: ´Stel nou eens dat uw huis in Loppersum zou staan, wat zal dat uitmaken voor de prijs van uw huis?´ Als genoeg mensen dit wordt gevraagd, levert dat een goed beeld op van wat potentiële huizenkopers zelf vinden, stelt de Kam.

Eigenarenpanel

Verder stelt de Kam voor een panel op te richten van eigenaren van representatieve woningen in het aardbevingsgebied. Hij wil met ze praten over hun ervaringen op de woningmarkt. Hebben ze hun huis te koop aangeboden? Zijn ze met de prijs gezakt? Hoe groot is de belangsteling voor de woning? De antwoorden geven een aanvullend, realistischer beeld van de waardevermindering vanuit de mensen zelf, zegt de hoogleraar.

Regie

Bovenstaande zijn twee voorbeelden van het brede onderzoeksprogramma dat De Kam wil. De verzamelde gegevens moeten voor alle onderzoekers te gebruiken zijn. Nu heeft de NAM volgens De Kam daar nog teveel zeggenschap over. Zo heeft de NAM de regie over de schadecijfers en zijn die niet voor iedere wetenschapper beschikbaar.
George de Kam komt met de voorstellen aan het eind van een vierdelige serie gefilmde gesprekken over zijn spraakmakende onderzoek naar de waardedaling van huizen in Groningen. De hoogleraar verwacht dat de resultaten van het onderzoek een rol gaan spelen in het hoger beroep dat de NAM heeft ingesteld in de zaak die de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG) tegen de NAM had aangespannen. Daarin besliste de rechtbank in Assen september vorig jaar dat de NAM waardevermindering van woningen moet vergoeden, ook wanneer de woning niet wordt verkocht.

Vierdelig mini-college

Aanleiding voor de mini-colleges zijn vragen die de hoogleraar kreeg van inwoners van het aardbevingsgebied over de uitkomsten van zijn onderzoek. Hoe komt hij bijvoorbeeld bij de hoogte van bijna een miljard aan waardeverlies? En waarom hebben vergelijkbare onderzoeken eigenlijk steeds andere uitkomsten? Deze en twee andere hoofdvragen behandelt de hoogleraar in vier filmpjes op deze website.

Lees hier meer over woningwaarde in het RTV Noord Aardbevingsdossier.