Man speelt voor deurwaarder en krijgt taakstraf

© Marc McLaughlin / Flickr Creative Commons
Een 37-jarige man uit Amstelveen heeft tachtig uur taakstraf, waarvan veertig voorwaardelijk gekregen, omdat hij zelf voor deurwaarder speelde bij een zakenpartner in Uithuizen.
Op 2 maart ging de man uit Amstelveen samen met een 45-jarige man uit Groningen naar Uithuizen. Beiden hadden flink wat geld tegoed van de Uithuizer. Ze belden bij zijn huis aan, liepen naar boven en namen de tv, de laptop en een mobiele telefoon mee.
De beroofde man belde direct de politie, nadat de auto met de mannen was vertrokken. Het voertuig werd in Groningen van de weg gehaald. De spullen die achterin lagen, kreeg de Uithuizer weer terug.

Zakelijk conflict

De man uit Amstelveen begeleidde de Uithuizer, met wie hij ook bevriend was, juridisch en financieel bij het opstarten van zijn eigen bedrijf. Hij had duizenden euro's uit eigen zak in het bedrijf van zijn vriend gestoken, maar zag er ondanks de beloofde gouden bergen geen cent van terug.
Hij was het zat en besloot zelf zijn geld op te halen. 'Ik had die tv en die laptop tenslotte voor hem betaald', zei de Amstelvener, die nu ook inzag dat de diefstal geen handige actie was.
De rechter nam hem kwalijk dat hij het initiatief had genomen. De Stadjer, die hij had overgehaald mee te gaan, kreeg daarom een lagere straf: veertig uur werken, waarvan twintig uur voorwaardelijk.