Westerkwartier gaat mogelijke komst van vondelingenkamer bespreken

© Flickr/Thomas (Creative Commons)
De gemeente Marum gaat met de drie overige Westerkwartiergemeenten Zuidhorn, Grootegast en Leek praten over de mogelijke komst van een vondelingenkamer in het Westerkwartier.
Het initiatief om dat onderwerp op de agenda te zetten komt van Tineke Homans, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Marum.
Volgens haar fractie zit er een gat in de reguliere hulpverlening voor moeders die onbedoeld zwanger zijn geworden. 'Ik ben blij dat de toezegging is gedaan dat dit onderwerp ook in de andere Westerkwartiergemeenten wordt besproken.' Ook vindt ze dat het te vondeling leggen van een baby niet strafbaar zou moeten zijn.

Niet met de bus

Ondanks dat er in Groningen ook een vondelingenkamer is denkt Homans dat in het buitengebied zo'n voorziening niet zou misstaan. Ze is van mening dat mensen die op het openbaar vervoer zijn aangewezen zich niet op die manier laten vervoeren om een kind in een vondelingenkamer achter te laten.

Eerst praten

'We moeten het hier in elk geval over hebben', aldus Homans. 'Laten we eerst even afwachten of er ook daadwerkelijk een kamer in het Westerkwartier moet komen. Misschien is het ook niet de taak van de gemeente om zoiets in te richten. We moeten dit onderwerp wel bespreekbaar maken.'

Gedoogbeleid

De vondelingenkamers zijn veelbesproken omdat het te vondeling van een baby strafbaar is. De kamers worden dus gedoogd op dit moment. In 2014 heeft stichting Beschermde Wieg de eerste vondelingenkamer van ons land geopend in Papendrecht.
Inmiddels zijn er vijf, waarvan één in Groningen. In Groningen werd onlangs een baby te vondeling gelegd. Dat was sinds de oprichting nog niet gebeurd.