Emotionele nazorg voor kankerpatiënten naast UMCG

Maggie's Center in Glasgow
Maggie's Center in Glasgow © Jon-Marc Creaney/ Flickr CC
Nazorg voor kankerpatiënten en hun familie en vrienden. Dat is wat het Maggie's Center naast het UMCG in Groningen wil bieden. Om het te realiseren, moeten ondernemers 10 miljoen euro bij elkaar leggen.
Het idee van Maggie's Center komt van de Britse architect Charles Jencks, die zijn vrouw verloor aan kanker. Hij zette in Engeland meerdere Maggie's Centers op: bijzondere gebouwen waarin patiënten en hun naasten sociaal-emotionele hulp krijgen.

Niet onder de zorgverzekering

Oud-UMCG bestuurder Frans Jaspers wil het concept naar Groningen halen. Het centrum moet het hele Noorden dienen, weet Dagblad van het Noorden.
Het centrum komt achter het UMCG, maar zal geen plek krijgen ín het ziekenhuis. 'Deze vorm van zorg valt niet onder de zorgverzekering in Nederland', zegt Jaspers tegen de krant.

Gala

Er is zo'n 10 miljoen euro nodig om het centrum te bouwen en voor vijf jaar kostendekkend te krijgen. Ondernemers uit het Noorden zetten zich in om dat geld bij elkaar te krijgen. De aftrap van de financieringscampagne begint zaterdag op 17 september, met een gala in Wildlands Emmen.