'Rookverbod in cafés had een succes kunnen worden'

Het rookverbod in de horeca had vanaf het begin een succes kunnen worden, als de overheid direct streng had opgetreden.
Tot die conclusie komt rechtssocioloog Willem Bantema van de Rijksuniversiteit Groningen. Bantema deed onderzoek naar het rookverbod, dat veel ophef veroorzaakte en nog steeds voor discussie zorgt.

Snellere acceptatie
'Bij de invoering was er weinig draagvlak voor het rookverbod. Als de overheid direct strenge controles had uitgevoerd, was het veel sneller geaccepteerd', meent Bantema.

Volgens de onderzoeker werden restaurants wel direct streng gevolgd, terwijl dit in cafés niet het geval was. 'Daardoor kwam in die gelegenheden de asbak weer terug op tafel.'

Praktische bezwaren
En daarmee was de geest uit de fles, concludeert Bantema. 'Slechts een klein gedeelte van de caféhouders was echt principieel tegen het rookverbod. De rest zag vooral praktische bezwaren. En die komen nu uit.'

Bantema doelt daarmee op het feit dat het ene café wel controle en een boete kreeg, en het andere niet. 'Klanten lopen weg wanneer ze op de ene plek wel mogen roken en op de andere niet.'

Enquêtes
Voor zijn onderzoek ondervroeg de rechtssocioloog 400 caféhouders en evenveel restauranthouders in heel Nederland. Met een aantal van hen hield hij nog nadere interviews.

Lees ook:
- Jazzcafé De Spieghel in Stad is failliet - Fox krijgt landelijk steun bij 'onbegrijpelijke' rookboete - Lopend Vuur: Ik vind roken op een terras asociaal - Rechtszaak tegen rookverbod is definitief van de baan
Deel dit artikel:

Recent nieuws