Boeren: 'We hebben duidelijk gemaakt dat dit een doodlopende weg is voor de melkveesector'

Zo'n tweehonderd melkveehouders hebben rond het middaguur hun protestactie in Amsterdam beëindigd.
Tijdelijke regulering

De Europese landbouwministers vergaderen dinsdag in het Amsterdamse Scheepvaartmuseum. De boeren eisen maatregelen om de overproductie van melk tegen te gaan. Een tijdelijke regulering is nodig om de melkprijs weer omhoog te krijgen, vinden ze.

Beboeten en belonen

Volgens de boeren zit er negenhonderd miljoen euro in een 'potje', waarmee de maatregelen betaald kunnen worden. 'Boeren kunnen dan beloond worden als ze minder gaan melken. Boeren die meer of net zoveel blijven melken, moeten gaan betalen. Dat is de enige manier', zegt Winsumer Klaas Wolters. Hij is vice-president van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, die de protestactie heeft georganiseerd.

Geslaagd

Wolters is zeer tevreden over het verloop van de actie: 'We hebben ons goed laten horen. Toen de landbouwministers het Scheepvaartmuseum in gingen, bleven ze even bij ons stilstaan. Ik denk dat het wel duidelijk is geworden dat dit een doodlopende weg is voor de melkveesector en dat er moet worden ingegrepen op deze melkmarkt'.
De boeren, die op de trekker waren gekomen, zijn onder politiebegeleiding vertrokken. De rest van de boeren is met de bus of de auto naar huis gegaan.