Bouwend Nederland: 'Aardbevingsschade moet nu worden aangepakt'

De aardbevingsschade in onze provincie moet nu worden aangepakt. Door voortdurende inspecties en onderzoek worden er op dit moment nauwelijks woningen gerepareerd, terwijl bedrijven en bouwvakkers in de regio verlegen zitten om werk. Dat zegt Maxime Verhagen, voorzitter van branche-organisatie Bouwend Nederland, woensdag in het AD.
Vertraging
Volgens Verhagen gaat er op dit moment meer geld naar onderzoek dan naar de versterking van huizen. Daardoor dreigt twee jaar vertraging.

'De overheid heeft vierhonderd mensen aangenomen, die maar onderzoek blijven doen. De nadruk ligt veel te veel op technische moeilijkheden. De schattingen over het aantal woningen, dat moet worden gerepareerd, liepen uiteen tussen 170.000 en 10.000 huizen. En hoeveel zijn er aan de beurt geweest? 150 huizen.'

Geduld is op
Wat de oud-minister en voormalig vicepremier betreft, is het geduld op en moeten de aannemers snel de steigers op.

'De regionale bouwbedrijven hebben kennis en innovaties ontwikkeld en geïnvesteerd in nieuwe technieken en materialen om erkend aardbevingsbestendig te mogen werken. Zo is ze wel een worst voorgehouden, terwijl achteraf minder woningen worden aangepakt en het duurt ook steeds langer', aldus Verhagen.

Werkbezoek
Verhagen is woensdagmiddag in Groningen voor de opening van BuildInG, het nieuwe innovatiecentrum voor aardbevingsbestendig bouwen.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws