Met minibusje van nieuwe bushalte Westerhaven naar centrum stad

De stad Groningen kiest voor minibusjes of kleine elektrische taxi's om busreizigers naar hartje stad te vervoeren als de bussen daar straks niet meer rijden.
In de busjes kunnen maximaal zeven personen mee; in de taxi passen drie mensen. In beide vervoersmiddelen passen kinderwagens, rolstoelen en rollators.
Woensdag maakte het gemeentebestuur het busplan voor de westkant van de stad verder bekend. Duidelijk was al dat de haltes aan het A-kerkhof verdwijnen en worden vervangen door een centrale halte aan de Westerhaven. Hoe dit er precies uit komt te zien, is nu duidelijk.
Zicht op de centrumhalte vanaf de Astraat

De bussen rijden voortaan vanaf de Westersingel of Hoendiepskade langs de nieuwe halte West bij de Westerhaven. Vanaf daar rijden de bussen naar de Eeldersingel en maken dan nog een omweg over het Zuiderdiep richting station. Op die manier kunnen mensen die bijvoorbeeld naar de Vismarkt moeten kiezen of ze bij de Westerhaven uitstappen of op het Zuiderdiep.
Inrichtingsplan centrumhalte West, variant 3

Wie kiest voor de Westerhaven kan dus gebruik maken van minibusjes of elektrische taxi's om in hartje stad te komen. Deze rijden dan door de Brugstraat, die dan is ingericht als fietsers-en voetgangersgebied. Wethouder Paul de Rook verwacht geen problemen. 'Maar we willen op dat gebied even kijken hoe dat in de praktijk gaat.' Uitstappen kan dan op het A-kerkhof, Munnekeholm en het Zuiderdiep.
Zicht op de centrumhalte vanaf de Westersingel

Het is nog onduidelijk of de busjes een eigen dienstregeling krijgen. Het stadsbestuur onderzoekt ook of het mogelijk is voor reizigers om zo'n busje op te roepen als ze 'm nodig hebben, bijvoorbeeld via een app op de mobiele telefoon. Iedereen die dat wil, mag er gebruik van maken. 'Ook daarmee kijken we wat werkt nou het beste.'
Impressie van de centrumhalte vanaf de Nieuwe Bleekerstraat

In 2017 rijden de bussen volgens de nieuwe routes. Dan begint de gemeente ook met de herinrichting van onder meer de Brugstraat en het A-kerkhof, die dan busvrij zijn. Pas als al die straten klaar zijn, gaan de minibusjes of elektrische taxi's rijden.
Tot die tijd is er geen mogelijkheid voor mensen die slecht ter been zijn om met het openbaar vervoer in de binnenstad te komen. 'Dan is de straat opengebroken, dan kan er niks langs. Dat is jammer en een tijdje vervelend.'
Impressie vanaf Westerkade richting Westersingel

De gemeente neemt een jaar de tijd om te experimenteren met de busjes of elektrische taxi's. De uiteindelijke keuze voor het meest geschikte vervoersmiddel geldt dan ook voor de oostkant van de stad. Daar verdwijnen de bussen ook meer naar de rand van het centrum; ze rijden dan niet meer over de Grote Markt maar stoppen op de Diepenring.
Impressie van de centrumhalte vanuit Westerhaven

Lees ook